İşte Torrent'in alternatifi!

Eğer torrent sunucuları da kapatılırsa torrent ölür mü? Bu işler o kadar da kolay değil!

İşte Torrent'in alternatifi!

Dosya paylaşım servisleri en iyi günlerini geride bıraktılar. The Pirate Bay'in üzerinden epeyce zaman geçti ama bu kez de korsanla mücadele için MegaUpload'a karşı başlatılan davalar, diğer benzer sistemleri de tehdit ediyorlar. İçerisinde korsan film ve müzik paylaşımına olanak veren özellikler bulunduğu için birer birer kapanan dosya paylaşım servislerinden sonra gözler torrent'e çevrildi.

BTjunkie'nin de kepenk kapamasının ardından herkes torrent'in kapatılıp kapatılmayacağını konuşuyor. P2P doğası nedeniyle var olan kanunların kolay kolay erişemediği torrent aslında sanıldığı kadar güvende değil. Çünkü var olan yaygın torrent sistemleri, sunucularda barındırılan ufak dosyalara ihtiyaç duyuyor ve kanun güçleri suç unsuru buldukları taktirde bu sunucuları kapatarak torrent'in de önünü kesebilirler.

Fakat 5 yıldır geliştirilen Tribler adlı yeni bir torrent istemcisi, torrent'in çalışma mantığında yaptığı değişiklikler ile sunuculara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak bu dosya paylaşım sistemini kapatılamaz hale getirmeyi hedefliyor.

Şu adresten indirebileceğiniz Tribler, açık kaynak kodlu ve Windows'un yanı sıra Linux ve Mac sürümüne de sahip.

Okuyucu Yorumları