İşte yeni Thunderbird

Thunderbird, bir diğer Mozilla ürünü olan kardeş yazılım Firefox’un ardından 1.07 sürümünden 1.5’e büyük bir sıçrama gerçekleştirdi.

İşte yeni Thunderbird

4- Yapılandırma seçenekleri

Yazılım artık gizli parametrelerin de değiştirilebilmesini sağlayan bir özellik barındırıyor. Araçlar / Seçenekler menüsünden Gelişmiş’e tıklayın ve Genel sekmesine geçin. Daha sonra Ayar Düzenleyici düğmesine tıklayarak “about: config” penceresini etkinleştirin. Bu pencereden tüm ayarlara erişebilirsiniz. Sık sık değişiklik yapmak isteyen kullanıcılar bu pencereye tek tıklamayla ulaşmak için “aboutconfig” eklentisini kurabilir. Araç çubuklarını özelleştirerek ilgili düğmeyi simge çubuğuna ekleyebilirsiniz. http://aboutconfig.mozdev.org adresinde de yer alan güncel sürüm “aboutconfig 0.6” Thunderbird 1.5’le uyumlu.

5- Otomatik güncellemeler

Thunderbird kardeş yazılım Firefox gibi, güncellemeleri otomatik gerçekleştirebiliyor. Bunun için Araçlar / Seçenekler / Gelişmiş menülerine tıklayın. Güncelleme sekmesinde Periyodik olarak güncellemeleri kontrol edilecekler listesinde Thunderbird ve Eklenti ve Temaları m seçili durumda. Hangi güncellemelerin yapılacağına kendiniz karar vermek istiyorsanız Eğer Thunderbird için güncelleme bulunursa’dan, Ne yapılacağını bana sor’u işaretleyin. Aksi takdirde tespit edilen tüm güncellemeler otomatik olarak kurulacaktır.

6- Farklı dillerde sözlükler

Kurulum sonrasında yazılım Türkçe arayüzle başlasa bile standart yazım denetimi için İngilizce sözlük etkin durumda. Sözcüklerin neredeyse tümünün altının çizilmesini istemiyorsanız http://dictionaries.mozdev.org/installation.html adresindeki diğer sözlüklerden birini indirebilirsiniz. Ücretsiz olarak kullanıma sunulan XPI dosyalarıyla seçili dilde yazım denetimi gerçekleştirmek mümkün. Ancak ne yazık ki bugün için sunulan yaklaşık 40 sözlük arasında Türkçe yazım denetimi sağlayacak bir eklenti yer almıyor.

Yapmanız gerekenlerden ilki sistem yöneticisi olarak oturum açarak istenen XPI dosyasını bilgisayarınıza kaydetmek. Bu amaçla Araçlar / Eklentiler menüsünden Kur’a tıklayın. Daha sonra XPI dosyasını işaretleyip açarak yönergeyi uygulayın. Kurulum sonrasında bu sözlüğün diğer eklentilerle birlikte görüntülenmediğ ini fark edeceksiniz.

Yazım denetimi özelliğini yapılandırmak için Araçlar / Seçenekler’den Cevaplama simgesine tıklayın. Yazım Kontrol sekmesini etkinleştirin ve Diller’den yüklediğiniz sözlüğü işaretleyin. Yazım hatalarını göndermeden önce kontrol et ve Girdiğim gibi doğru yazım kontrolünü etkinleştir öğelerinin her ikisini de etkinleştirin. Daha sonra Tamam’a tıklayarak değişikliklere onay verin. XPI dosyalarının yanı sıra açık kaynak kodlu OpenOffice adlı paket içerisindeki sözlüklerden de yararlanabilirsiniz.

Bu amaçla Office kurulumu içerisindeki “.DIC” ve “.AFF” dosyalarını Thunderbird klasöründeki “COMPONENTS\ MY SPELL” alt klasörüne kopyalayın. Daha sonra dosya adındaki “_” karakterlerini “-” olarak değiştirin. Bu hileyle Thunderbird iletişim pencerelerinde karmaşık dosya adları yerine dik ve ülke tanımlarının görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. E-posta istemcinizi yeniden başlattığınızda ek sözlükler de kullanımınıza sunulacaktır.

E-posta adres yardımı Pratik: Thunderbird adres satırını doldurmak istediğinizde hemen daha önce kullanılan alıcı adları arasından uygun olanları karşınıza getirecektir. Bu noktada sunulan en önemli özellik en sık kullanılan alıcı adreslerinin listenin ilk sıralarında yer alması. Yeni bir mesaj açıp adres satırına alıcı adının ilk harflerini girdiğinizde bu adresleri barındıran liste anında etkinleşecektir.

Yeni özellikler

- Dolandırma amaçlı e-postaları engelleme: Thunderbird’ün dâhili ve etkin filtresi sayesinde can sıkıcı dolandırıcılık girişimleri karşısında uyarıldığınızdan, potansiyel tehlikelerden korunabilirsiniz.

- Daha iyi virüs koruması Thunderbird, anti virüs yazılımlarının gelen e-postalara erişmesine izin veriyor. Bu yolla veri kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

- Kolay yapılandırma “Ayar düzenleyici” penceresi üzerinden USER.JS adlı yapılandırma dosyasını çağırabilirsiniz. Bu pencere tüm ayarlara erişim sağlıyor.

- Otomatik güncellemeler E-posta istemcisi dileyen kullanıcılar için tüm güncellemeleri otomatik olarak gerçekleştiriyor.

- Farklı dillerde sözlükler Yazım denetimi için Thunderbird’e XPI, DIC ve AFF biçiminde yeni sözlükler ekleyebilirsiniz.

ME / Ozan Ali Dönmez

Yazımız bu yeni sürümdeki en önemli yeniliklere ve onları en iyi şekilde değerlendirme yollarına değiniyor.

1- Başlatma zorlukları

Thunderbird’ün daha önceki sürüm ve eklentileri bilgisayarınızda hala kuruluysa yazılımı ilk kez başlattığınızda sihirbaz aracılığıyla bu sürümdeki eklentilerin güncellenip güncellenemediği denetlenir. Sonuçta Thunderbird 1.5’le uyumsuz eklentiler devre dışı bırakılır. Ancak bazı durumlarda sihirbazın başlatılamaması, çökmesi veya güncellemelerin tamamlanamaması da mümkün. Bu noktada Araçlar / Eklentiler’den Güncelle’ye tıklamalısınız. Güncelleme başarıyla tamamlandığında uyumlu modüller yeniden etkin hale gelir. Ancak diğerlerinde o eklentilerin geliştiricileri tarafından bu sürümle uyumlu hale getirilmesini beklemelisiniz.

2- E-posta dolandırıcılığı

Thunderbird, e-postaların içerisindeki bağlantıları gözden geçirerek, içlerinde bir alan adı yerine IP adresine işaret edenler konusunda sizi uyaracaktır. Bu bağlantılar hedefteki gerçek adresi gizlediğinden tehlikeli bir potansiyeli barındırır. E-posta istemcisi ayrıca o bağlantıdaki alan adının, çağrılan URL’yle örtüşüp örtüşmediğini de sınar.

Söz konusu değerler farklılık gösteriyorsa Thunderbird’ün uyarı mesajı ekrana gelecektir. Bu uyarı, mesajın üst kısmında sarı bir arkaplan üzerinde görüntülenir. E-postanın tehlikesiz olduğundan eminseniz E-posta kandırmacası değil düğmesine tıklamalısınız. Yazılım tehlikeli bağlantılar karşısında kullanıcıları korumayı sürdürür. Thunderbird tehlike hakkında sizi bilgilendirdikten sonra bağlantının işaret ettiği gerçek adresi görüntüler. Dolayısıyla web sayfasını açmak konusundaki son karar size bırakılmış olur. Phishing denetimi standart olarak etkindir. Bu özelliği devre dışı bırakmak için Araçlar / Seçenekler menüsünden Gizlilik simgesine tıklayın. E-posta dolandırıcılığı sekmesinden Posta iletilerini kandırmaya karşı denetle seçeneğini devre dışı bırakın ve daha sonra Tamam’a tıklayın.

3- Virüslere karşı koruma

Thunderbird’ü virüs tarayıcılarla tam uyum içerisinde kullanmak zaman zaman mümkün olmayabiliyor. Bazı anti virüs yazılımları “prefs.js” adlı yapılandırma dosyasında şüpheli bir JavaScript tespit ederek posta istemcisini geçici olarak engelleyebiliyor. Bu durumda Thunderbird e-posta hesabınıza erişemeyecektir. Çözüm olarak yeni bir profil oluşturduğunuzdaysa eski e-postalarınız yeni posta kutusunda yer almayacaktır. Onları elbette eski profile ait alt klasörlerden almak mümkün. Ancak bu, geçici bir çözüm olmaktan öteye gitmiyor.

İkinci sorun şu: Thunderbird tüm mesajları Mbox biçiminde bir dosyada saklıyor. Herhangi bir virüs posta kutunuza ulaşmayı başardığında, kullandığınız güvenlik yazılımı onu Mbox dosyası içerisinde tespit edecektir. Virüsü, anti virüs yazılımıyla ortadan kaldırmak istediğinizde Mbox dosyasının içerisindeki tüm mesajlarla birlikte silinmesi ihtimali söz konusu olabilir. Bu nedenle virüslü e-postadan kendi çabanızla kurtulmalısınız. İlgili mesajı işaretleyin ve [Shift]+[Del] tuş birleşimiyle silin. Daha sonra bu hesaba ait “Çöp”ü temizleyin ve Dosya menüsünden Dizinleri sıkıştır’a tıklayın. Ancak bu aşamadan sonra virüsten tümüyle kurtulmak mümkün.

Thunderbird önlem amaçlı olarak alınan e-postaları bir “kum torbasında” geçici olarak saklama ve anti virüs yazılımlarına bu dosyaya erişim sunma imkânı sağlıyor. Bu amaçla Araçlar / Seçenekler menüsünden Gizlilik simgesine tıklayın ve Antivirüs sekmesine geçin. Bu sekmede Antivirüs istemcilerinin belirli iletileri diğerlerinden uzak tutmasına izin ver öğesinin onay kutusunu işaretleyin ve Tamam’a tıklayın. Ayrıca kullandığınız anti virüs yazılımının e-posta trafiğini her an denetlediğinden emin olun. Norton Antivirus’te bu amaçla AutoProtect seçeneğini etkinleştirmelisiniz.

Okuyucu Yorumları