Itanium Alpha'dan Esinleniyor

Compaq'ın Alpha çipleri pazarda yer tutacağa benziyor. Intel ise 2004 yılında çıkacak yeni Itanium serisi için Alpha'yı esin kaynağı olarak görüyor.

Itanium Alpha'dan Esinleniyor

California tabanlı çip üreticisi Intel, Montecito ve Chivano kod adlı yeni Itanium serisi ürünleri için Alpha mimarisine benzer bir konsept tercih etti. Montecito kod adlı çipin 2004 yılında, Chivano'nun ise 2005 ya da 2006 başında piyasaya çıkması bekleniyor.

Aradaki bu esinlenme ise Compaq ve Intel'in geçtiğimiz Haziran ayında Alpha üretim ekibine 100 mühendis ile katılmasından sonra ortaya çıktı. Yapılan ortaklık ile Compaq ve HP birlikteliğinin sağlam sonuçlar vermesi sağlanırken Intel de kendi payına düşeni aldı ve Alpha mimarisinin beğenilen taraflarını kendi mimarisine yansıttı.

Bu konuda yorum yapmaktan kaçınan Intel yetkilileri sadece henüz resmi olarak duyurmadıkları ürünler üzerinde yorum yapmanın gereksiz olduğunu belirttiler.

Kaynaklara göre her iki çipin de Alpha mimarisinin değişik çocukları olacağı tahmin edilirken Intel yetkilileri ise zaten Alpha mühendislerinin Intel'e compiler ve çipin makina kodu ve yazılım kodu arasındaki bağ konusunda yardımcı olacaklarını açıklamışlardı.

Yüksek kapasiteli sunucularda kullanılacak olan yeni çiplerden Montecito, Madison'un takipçisi olacak. Bilindiği üzere Madison da bu yılın ortasında piyasaya çıkması beklenen McKinley çipinin bir takipçisi olarak anılıyor. 2003'te sunulacak olan Madison ise kaynaklara göre McKinley 1.2 GHz ila 1.6 GHz arasında bir hıza sahip olacak. Fakat Montecito, takipçisi Madison için üretilen kartların desteklemediği özellere sahip olacak.

Okuyucu Yorumları