iTunes’tan 100 milyonuncu şarkı satıldı

TIME dergisi tarafından 2003 yılının en önemli buluşu seçilen Apple’ın online müzik mağazası iTunes bir rekora daha imza attı. Açıldığı 2003 yılının Nisan ayından bu yana büyük ilgi toplayan iTunes üzerinden 100 milyonuncu şarkı satıldı. 11 Temmuz Pazar günü akşam saatlerinde indirilen 100 milyonunc

iTunes’tan 100 milyonuncu şarkı satıldı

iTunes müzik mağazasından 100 milyonuncu şarkıyı indiren şanslı kişi, ABD Kansas’tan Kevin Britten adlı 20 yaşında bir müziksever. Britten, Zero7 grubunun Somersault (Dangermouse Remix) parçasını indirerek 17 inçlik Apple PowerBook dizüstü bilgisayara, 40GB’lık bir iPod’a ve 10 bin şarkılık yasal bir müzik arşivine sahip oldu. Apple ayrıca 95 milyon ile 100 milyon arasındaki şarkıları indirenler arasından 50 kişiye de 20GB’lık, arkalarına talihlilerin ismi yazılmış özel iPod’lar hediye etti.

Haziran ayının ortasında Avrupalı kullanıcılara da merhaba diyen iTunes, İngiltere, Almanya ve Fransa’da müzikseverler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Öyle ki, bu üç mağazadan iki hafta içinde yaklaşık 1.5 milyon şarkı satıldı. Kullanıcılar, satın alınan şarkıları Avrupa’da Apple’ın kullanımı kolay, Mac ve Windows uyumlu efsanevi yazılımı iTunes üzerinden KDV dahil 99 Euro sentlik fiyatla satın alıp bilgisayarlarına indirebiliyor, iPod’ları ile diledikleri gibi dinleyebiliyorlar.

iTunes Avrupa sitelerinde ilk iki haftada satılan 1.5 milyon şarkı son dönemin popüler parçalarından oluşuyor. Avrupalı kullanıcılar daha çok Pixies, Alicia Keys, Anastacia, Herbert Gronemeyer gibi grup ve şarkıcıların eserlerini ilgi gösteriyor. İngiltere, Fransa ve Almanya’da kullanıcılar satın aldıkları şarkıları en fazla beş bilgisayarda veya iPod’larında kullanabiliyor ve sınırlı sayıda CD’ye yazabiliyorlar.

CD’lerinizi kendiniz hazırlayabilirsiniz

Mükemmel bir müzik kodlayıcısı, düzenleyicisi ve oynatıcısı olan iTunes yazılımı, arayüzü sayesinde bir web tarayıcısı ve e-ticaret motoru olarak işlev görüyor. Müzikseverler iTunes mağaza arşivinden istedikleri müzik parçalarını favori listelerine taşıyabiliyor, isterlerse MP3 formatına dönüştürebiliyorlar. iTunes yazılımının getirdiği teknoloji ile kullanıcılar müzik parçalarını boş CD’lere yazarak kendilerine özel müzik CD’leri oluşturabiliyorlar. iTunes, internet üzerinden CDDB (Compact Disc Database) veri tabanına ulaşarak kullanıcıların kendilerine ait CD’lerin detaylı bilgilerini de sağlayabiliyor.

iTunes Music Store herkesin tercihi

Apple’ın pazara sunmasından kısa bir süre sonra dünyada milyonlarca müzik eserinin satıldığı bir e-ticaret platformuna dönüşen iTunes Music Store üzerinden satın alınan şarkılar CD’ye, sabit diske veya Apple’ın dijital müzik oynatıcısı iPod’a yüklenerek ister arabada, ister yürürken, ister spor yaparken veya çalışırken, hayatın her anında dinlenebiliyor. iTunes Music Store’den yararlanmak için üye olmak gerekmiyor. iTunes Music Store’da, bir şarkı sadece 99 sent/Euro sent ve bir albüm 9.99 dolar/Euro fiyattan satılıyor.

Okuyucu Yorumları