İyi haber: RAM'ler ucuzluyor!

Yıllardır bir türlü ucuzlamayan RAM'lerin fiyat etiketleri, bu yıl önemli bir düşüşe sahne olabilir!

İyi haber: RAM'ler ucuzluyor!

DRAM üreticileri arasındaki rekabetin kızışması ve talebin artmasından kaynaklı üretimin de artması ile birlikte, yıllar boyunca sabit kalan bellek fiyatları, bu yıl düşüşe uğrayabilir.

Gartner'in yarı iletken sektörü için 2015 bazında büyüme tahmini yüzde 5.8'den yüzde 5.4'e çekilmiş durumda. Bunun en büyük sebebi ise, bilgisayarlarda, mobil ürünlerde, arabalarda, medikal cihazlarda, makinelerde, televizyonlarda ve diğer elektronik eşyalarda kullanılan yarı iletken marketinin kayda değer bir kısmının da DRAM'lerden oluşuyor olması. Talep arttıça arz da artacak ve bu durumda fiyatlar düşecek. Düşük fiyatlar sektörün karını biraz azaltsa da, sevinen kullanıcı kısmı olacak.

DRAM endüstrisi, oldukça değişken bir alan olarak öne çıkıyor. 2013 - 14 yıllarında üretilen bellek miktarı talebin altında kalmış ve bu durum, fiyatların düşmesini engellemişti. Geçtiğimiz yıllarda Toshiba ve Samsung gibi bellek üreticileri, PC satışlarının azalması ile beraber DRAM arzının miktarını azalmışlardı ve bunun sonucunda da 2013 yılının ortalarında talep miktarı arz miktarını geçerek DRAM fiyatlarını dengelemişti. Firmalar, DRAM üretimini azaltarak ve NAND flash üretimine yönelerek, mobil ürünlerdeki artan talebi karşılamayı tercih ettiler.

Günümüzdeki çoğu PC DDR3 DRAM'ler kullanmakta ancak sunucuların sistemleri yeni DDR4 bellekler ile değişiyor. Şu anda DDR4 fiyatlandırması oldukça yüksek ancak sistemi tercih eden kişi sayısı arttıkça DDR4 fiyatları da düşecek. Bu yıl içerisinde PC'lerde de sunucularda da asıl bellek sisteminin DDR3 olması beklenmekte ancak önümüzdeki yıllarda bu durum DDR4'e kayacak.

Okuyucu Yorumları