Japon devi Sony'de neler oluyor?

Japon devi tarihinin en zor dönemini geçiriyor. Peki ama Sony bu gidişe nasıl dur diyecek?

Sony'de neler oluyor?

Küresel kriz dünyanın farklı yerlerindeki pek çok kişi ve kurumu etkilemeye devam ediyor. Bundan en son nasibini alan ise elektronik devi Sony oldu. Şimdiye kadar birkaç bin kişiyi işten çıkartan ve 2009 için üretim planlarını %10 düşüreceğini açıklayan Sony'nin borsalardaki değeri geçtiğimiz günlerde son zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Nikkei gazetesi, LCD televizyon ve diğer ürünlerinin satışları gerileyen ve Japon yeninin güçlü olmasının küresel satışlarına zarar verdiği Sony'nin mart ayında sona erecek mali yılda 1,1 milyar dolar zarar açıklayacağını yazdı.

Gazete, ekim ayında daha önceki 5,2 milyar dolar olan kar tahminini yüzde 57 azaltarak 2,2 milyar dolara çeken Sony'nin zararının 2,2 milyar doları bulabileceğini belirtti. Sony ise şimdilik bu rakamın spekülasyon olduğunu söylemekle yetiniyor. Ancak tüm göstergeler, son dönemin elektronik devi için çok da parlak geçmeyeceği yönünde...

Sony'nin yeni planlarında neler var?

Sony'nin yeni planlarında neler var?

Şirketin kredi notunu değerlendiren Credit Swiss ve Deutsche Bank aynı anda Sony'nin notunu düşürerek firmanın kriz karşısında zorlandığını ortaya koydu. Credit Swiss Sony'nin puanını ortalamanın altına çekerken, Deutsche Bank Sony hisse senetleri için "alın" demekten vazgeçerek "bekleyin" demeye başladı. Uzmanlar Sony'nin krize karşı önlem almakta geç kaldığını ve iş modelinde temel değişiklikler yapmazsa durumun daha da kötüye gideceğini iddia ediyorlar. Yapılan tahminlere göre Sony kriz boyunca şimdiye kadar 251 milyon ile 1,6 milyar dolar arası kayba uğradı.

Bu gelişmeler üzerine Sony tüm departmanlarında revizyona gittiğini açıkladı. Bunun anlamı, önlemlerin sadece elektronik kolu ile sınırlı kalmayacağı. Sony Electronics, Sony Pictures International, Sony Computer Entertainment, müzik markası Sony BMG and sigorta ve bankacılık kolu Sony Financial Holdings bu revizyondan etkilenecek. Özellikle üretim kanalında ve üst düzey yönetimde köklü değişikliklere gitmesi beklenen Sony, bu atağıyla hem piyasalardaki imajını düzeltme hem de karlılığını artırma çalışıyor.

Okuyucu Yorumları