Japonlar kablosuz elektrik iletimine başlıyor

Japon bilim adamları, "havadan" elektrik aktarımı konusunda önemli bir buluşa imza attılar!

Elektriği kablosuz aktardılar

Cenk Tarhan

İnsan yapımı uydular, uzun bir süredir üstlerine gelen ve atmosferin koruyucu özelliği ile sınırlandırılmamış güneş enerjisini kullanabilmektelerdi. Peki bütün bu güneş enerjisini Dünya'ya aktarabilsek ne olurdu? Bu bilim-kurgu fikri, düşündüğünüzden daha yakın bir zaman içerisinde gerçekleşebilir.

Bunun sebebi ise, Japon bilim insanlarının kablosuz enerji aktarımı konusunda önemli bir buluş yapmış olmaları. Phys.Org.'un söylediğine göre araştırmacılar, mikrodalgaları kullanarak 1.8 kilowatt gücü, yaklaşık 50 metre uzaktaki bir alıcıya hava üzerinden aktarmayı başardılar. Mesafe çok büyük olmasa da bu başarı, uzayda toplanan enerjinin Dünya yüzeyine taşınması adına bilim dünyası tarafından büyük bir başarı olarak düşünülmekte.

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) uzay kaynaklı güneş enerjisi toplayıcıları sorunu üzerinde yıllardır çalışmaktaydı. JAXA, bir gün gökyüzünü güneş çiftlikleri ile doldurarak, hava durumuna bakılmaksızın güneş enerjisinden faydalanmak istemekte. Ancak böyle bir teknolojiye ulaşmak için hâlâ çok uğraşmamız gerekmekte.

Eğer bir gün fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmak istiyorsak, güneşin sunduğu enerjiye güvenmek, belki de elimizde bulunan en iyi seçeneklerden biri olabilir. Kim bilir, belki Tesla'nın rüyası yakın bir zamanda gerçekleşir...

Okuyucu Yorumları