Japonya'dan "teknolojik" korsan avı...

Korsana karşı pek çok ilginç yöntem denendi; ama en teknolojik yöntem yine Japonya'dan geldi!

Japon işi korsan avı!

Müzik endüstrisi, korsanla savaşını yasal yöntemleri kullanarak top yekün sürdürürken diğer yandan da korsanla alternatif mücadele yöntemleri aramayı sürdürüyor. Bu arayış sonucunda ise Japonya'da yeni bir fikir ortaya çıktı: Korsan müzik parçalarını MP3 çalarlar üzerinden kontrol etmek. Japonya'da faaliyet gösteren telif hakları savunucularının planı geliştirilen özel bir yazılımı, ülkede satılan tüm MP3 çalarda standart olarak kullanılmasını zorunlu kılmak.

Sistem çalınacak parçaları kontrol edecek ve bu parçaların bilgilerini cep telefonu hattı üzerinden haberleştiği merkezdeki bilgiler ile karşılaştıracak. Eğer bilgiler tutmuyorsa, yani diğer bir deyişle çalınan parça korsan olarak kaydedilmişse o zaman hem parçanın çalınması engellenecek, hem de bu korsan girişimi yetkililere ihbar edilecek.

Her ne kadar bu yeni sistemin kullanılması çok kolay görünmese de Japon uzmanlar, ülkedeki alt yapı ile bunun mümkün olabileceğini söylüyorlar. Şu an için hedef 2011 yılında sistemi çalışır hale getirmek. Fakat tüm üreticileri bu yazılımı MP3 çalarlarına kurmaya ikna etmek işin en zor kısmı olacak gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları