Japonya depremi bizi etkiler mi?

Japonya'da yaşanan deprem Türkiye'de olabilecek korkunç bir depremi tetikledi mi? Cevap içeride...

Beklenen deprem yaklaştı mı?

Japonya'da 11 Mart'ta yaşanan deprem tüm dünyayı dehşete düşürdü. Ancak bunun yanında ülkemiz gibi önemli fay hatlarının olduğu ve deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde başka bir soru da kafalara takıldı; "Bu deprem bizde olabilecek bir depremi tetikler mi?"

Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar bu konuda istatistiksel bir araştırma yaptı. 2009'dan geriye doğru son 30 yılda yaşanan depremleri inceleyen bilim adamları, büyük depremlerin uzaklardaki başka büyük depremleri tetiklemediğini ortaya çıkarttı. 30 yıl içerisinde yerkürede şiddeti 7'den fazla 205 deprem yaşanmışken, 5 ila 7 şiddetleri arasındaki deprem sayısı 25,222.

Araştırmacılar büyük depremlerden sonraki 24 saati inceleme altına aldılar. Tüm sismik dalgalar yerküre içerisinde 24 saatte yer değiştirebiliyor. Ortalama şiddetteki depremlerin sayısında artış olduğunu söyleyen araştırmacılar bunların yalnızca 965 km'lik bir uzaklığa kadar etkili olduğunu söyledi.

Sismolog Klaus Jacob, bilim adamlarının bu konuyu bildiklerini ancak bir araştırma sonucu doğrulanmasından dolayı da mutlu olduğunu söyledi.

Okuyucu Yorumları