Java ve CE ile çalışan Cep Telefonları

Oyunlar, Multimedya ve Internet hepsi dokunmatik ekranda. Yeni jenerasyon Cep telefonları (neredeyse) artık bir bilgisayarın yapabileceği herşeyi yapıyor.

Java ve CE ile çalışan Cep Telefonları

Yeni jenerasyon Smartphone’lar çok şey vaad ediyor. Yüksek band genişliği ve Multimedya destekli ekranlarıyla Internetin geniş dünyasını ceketimizin cebine taşıyor. Nokia Communicator 9210’da olduğu gibi. Gerçi Finliler Windows CE işletim sisteminden istifade etmesede Real Networks ile birlikte sağlam bir ortaklık oluşturarak Symbian firmasının işletim sistemini tercih ettiler.

Real Networks yeni “Real IQ” yazılımınıda 9210 için tekrar optimize ederek Cep Telefonunun Multimedya ortamında ve Streaming Video’da daha sağlıklı çalışmasını sağladı. Internete 43,2 Kbit/s hızında çıkılabiliyor ve bu yüzden Finli ufaklık hızlı sayılıyor.

Real ile yapılan ortaklık sonucu daha hızlı olması bekleniyordu fakat GPRS yerine Communicator HSCSD ile donatıldı. Sagem’in WA 3050 modelinde de GPRS bir eksiklik ancak HSCSD Web’e daha hızlı ulaşım sağlamakta. WA 3050 modeli Mart ayından beri piyasada, yaz aylarında ise GRPS kullanan hızlı bir takipcisi bekleniyor. GPRS ve Windows CE kullanan diğer cihazlar Trium Mondo ve PDA dizaynındaki Cep PC’si Sagem. Text girişi gene aynı şekilde dokunmatik ekrandan yapılıyor. Siemens ise baharda SX45 adlı takipçisini piyasaya çıkaracak. Windows CE’nin tüm office uygulamalarıyla uyumlu olacağı garantisi veriliyor. Üzerinde CompactFlash kartı ve Multimedya kartları için yerler bulunmakta ve 32Mbyte hafızası bulunmakta.

Siemens Windows kullanırken ve teknikde biraz sendelerken Motorola GPRS telefonunu piyasaya sundu. Accompli 008’in özellikleri: Üzerindeki işletim sistemini çalıştırabilmek için sadece 32 Kbyte’a ihtiyaç duyması. Çünkü Sun’ın işletim sistemi “Micro Edition”’ı kullanmakta. Ayrıca Java bazlı ilk Cep Telefonu olma özelliğine sahip. İlk Testlere görede gayet oturaklı çalışmakta.

Bununla birlikte Java uzun bir yolu geride bırakdı. Önceleri Çamaşır makinaları için düşünülen Java daha sonra Web’de popüler oldu ve şimdi Cep Telefonlarında kullanılıyor.

Okuyucu Yorumları