John Ellenby: Bir büyük dahiye veda vakti!

Bilgisayar dünyasının çok önemli isimlerinden biri daha, 75 yaşında hayata gözlerini yumdu!

Bir büyük dahiye veda vakti!

PC endüstrisi, sessiz ama etkili liderlerinden birini kaybetti: John Ellenby, Grid Systems'ın CEO'su,geçtiğimiz günlerde 75 yaşında hayatını kaybetti. Firması, özellikle ilk ticari açıdan başarılı dizüstü bilgisayar Compass'ı üretmesi ile meşhur durumda. 1982 dönemi makinesi, oldukça kalın olmasının yanı sıra, küçük bir ekrana sahipti ve 8.150 dolar gibi dönem için inanılmaz derecede pahalı bir fiyata sahipti. Ancak bu cihaz, firmalar ve hükumetler için gelecekte neler olacağının bir işaretiydi. Ayrıca, diğer seçeneklerin yanınızda taşımanız neredeyse imkansız olan Kaypro ve Osborne 1 gibi masaüstü bilgisayarlar olduğu bir dönemde basit dijital işlemler bile olsa bilişimi yanınızda taşımanın "zarif" bir yöntemiydi.

Ancak Ellenby'ın kendisi, bu tek bilgisayardan çok daha fazlasında etkiliydi. Ellenby, Grid'in öncesinde Xerox'un çağ açan Palo Alto Araştırma Merkezi'nde çalışmıştı. Burada, daha sonra Apple'ın Lisa ve Mac bilgisayarları için şablon oluşturan Alto'yu alarak, ticari olarak çok daha uygun olan Alto II'yi üretmişti. Ayrıca erken bir tablet firması olan Agilis'i de kuran Ellenby, hem artırılmış gerçeklik hem de navigasyonun başlamasına da bir başka firma olan GeoVector aracılığı ile yardımcı oldu.

Belki de Ellenby'ın ürünlerinin bazıların zamanından önce sunulduğu söylenebilir. Dizüstü bilgisayarlar, neredeyse on yıl sonra Apple'ın PowerBook ve IBM'in ThinkPad'i gibi sistemler ile standartlaştılar ve diğer firmalarının ürünlerinin kabul edilir konuma gelmeleri için de neredeyse 20 yıl geçmesi gerekti.

Bununla beraber, Ellenby'ın ileriyi gören ve düşünen biri olduğunun ve hırslı fikirleri satın alınabilir cihazlara dönüştürme yeteneğine sahip olduğu kesin ve kendisi, bilgisayar dünyasının özlediği bir isim olacaktır...

Okuyucu Yorumları