Kablosuz internette dünya rekoru

Kara hatlarına alternatif olarak geliştirilen kablosuz bağlantılarda 100 Gbps hız da aşıldı!

Havadan 100 Gbps hız!

Almanya'daki Karlsruhe Institute of Technology'de yeni bir dünya rekoru kırıldı ve kara hatlarına alternatif olarak geliştirilen kablosuz bağlantılarda 100 Gbps hızı aşıldı.

Enstitü'deki bilim insanları 20 metre uzaktaki bir bilgasaraya, 100 Gbps hızında veri göndermeyi başardılar. Bu, kablosuz veri transferi alanında bir rekor olarak kabul ediliyor. Daha önceki rekor yine aynı enstitüde, 1 kilometre mesafedeki bir bilgisayara kablosuz olarak 40 Gbps hızında veri gönderilerek kırılmıştı. Enstitüdeki çalışmalar şimdi 100 Gbps seviyesine ulaşan teknolojiyi, mesafe olarak uzatmaya odaklanacak.

Kablosuz bağlantılar, telekominikasyon alanında, çok pahalı olan kablo döşeme maliyetlerinden kurtularak çok daha ekonomik ve hızlı internet bağlantısını mümkün kılmak için çok önemli. Üstelik kablosuz teknoloji, sabit kabo hatlarına bağımlı olmadığı için sadece antenlerdeki güncellemeler sayesinde sürekli gelişime de açık bir fırsat yaratıyor. Oysa kablolu bağlantılarda, kabloların zamanla eskimesi sonucunda, yeni kablo hatlarının döşenmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor ki, bu da sürekli devam eden büyük bir yatırım maliyeti demek. Elbette bu maliyet internet fiyatlarının da düşmesini engelliyor.

Ancak malesef kablosuz alandaki gelişmelerin evdeki internet bağlantısına etkisi yakın zamanda gerçekleşmeyecek zira keşfedilen yeni teknolojilerin uzun bir test ve onay sürecinden geçmesi gerekiyor. Ardından bu teknolojilerin kullanılması için gerekli devlet lisanslarının alınması ve elbette ekipmanın operatör alt yapısına entegrasyonu süreci de bulunuyor. Dolayısıyla, yeni bir teknolojinin pratik olarak hayata geçmesi 7-8 seneden önce mümkün olmayabiliyor.

Okuyucu Yorumları