Kablosuz internette son bomba

Bildiğiniz Wi-Fi ağlarını ve teknolojisini unutun; bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

Kablosuz internette son bomba

Amerikan FCC'nin onayını alan Super Wi-Fi teknolojisi yolda ancak çoğunluğun henüz bu teknolojiden haberi yok.

Temeline baktığımızda Super Wi-Fi'ın da Wi-Fi gibi bir kablosuz bağlantı standartı olduğunu görüyoruz; ama elbette çok daha güçlü ve yeni nesil özellikler barındırıyor.

Standart Wi-Fi 2.4GHz veya 5GHz frekanslarını kullanıyor. FCC'nin lisanslanmamış olan 50MHz ve 700MHz frekansını açmasıyla birlikte işler değişiyor. Bu frekanslar daha önce televizyon yayını için kullanılıyordu.

Günümüzde standart karasal yayın günden güne zayıflarken yerini dijital yayın alıyor. Bu sayede belirli frekanslar boşta kalıyor. Google gibi geleceğe internete bağlı şirketler de bu frekansların yeni teknolojilere açılması için uzun süre lobi yaptılar.

İşte Super Wi-Fi'ın hızı...

İşte Super Wi-Fi'ın hızı...
MEnzil de hız da katlanıyor

Eski frekanslar ile yenilerin arasındaki fark çok büyük. Daha küçük frekansların menzili kilometrelerce öteye uzanıyor. Super Wi-Fi bu sayede tuğla duvarların ötesine bile geçebiliyor. Üstelik indirme hızları da 15Mbps'den 20 Mbps'ye kadar uzanıyor.

2008 yılında bu plan ilk kez ortaya çıktığında sinyallerin televizyon sinyalleriyle karışmasından endişe ediliyordu. Ancak bu da özel bir çalışmayla halledildi.

Sonuçta Super Wi-Fi sayesinde süper hızlı ve uzun menzilli kablosuz internet mümkün olacak. Güvenlik kameraları yüksek çözünürlüklü görüntüleri kablosuz aktarabilecek, eve varmadan evin içini kameradan görmek mümkün olabilecek. Ama elbette en önemlisi, kablosuz menzilinin genişlemesiyle cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar neredeyse her yerden kablosuz ağa girebilecek.

Okuyucu Yorumları