Kamera testi: 8 Megapiksel cepler kapışıyor!

Megapiksel devleri testte: 8 Megapiksel cepleri detaylı bir kamera testinde kapıştırdık...

TEST: 8 Megapiksel cepler

Sony Ericsson C905, Samsung Pixon, LG Renoir ve Samsung innov8: Şu sıralar piyasada birçok 8 Megapiksel cep telefonu var. Sizler için bu piksel devlerini detaylı bir kamera testinden geçirdik ve hangi cep telefonunun resim çekme konusunda en iyi ortaya çıkardık.

3, 5 veya 8 Megapiksel; bu rakamlar tek başına cep telefonunun kamerası hakkında fazla bir şey söylemez. Biz daha fazlasını bilmek istiyoruz: 8 Megapiksel ceplerin fotoğraf kalitesinin çözünürlük dışında renk gösterimi, optik bozulma, kenar karartma ve görüntü kirliliği gibi konularda da bir kompakt fotoğraf makinesine eşdeğer olup olamadığını ortaya çıkaracağız.

Güncel 8 Megapiksel modeller olan Sony Ericsson C905, LG KC910, Samsung M8800 Pixon, Samsung i8510 innov8'i detaylı bir kamera-testine tâbi tuttuk. Karşılaştırmak içinse Kodak cep telefonu Motorola Motozine ZN5 gibi bir 5 Megapikselliyi de yarışa ekledik. Test birincisi ve rakipler hakkındaki tüm bilgileri ilerleyen sayfalarda öğrenebilirsiniz.

Resim galerimizde test ettiğimiz Megapiksel cep telefonlarına dair birçok ölçüm diyagramının yanında tüm test resimlerini de tam büyüklükte görebilirsiniz. Telefonlarla çekilen resimler 8 MP çözünürlükte olduğu için boyutları 1,5 MB ile 3,5 MB arasında değişiyor. Kotalı internet kullanıcılarının dikkatine!

Yöntem: Cep kameralarını böyle test ediyoruz

Yöntem: Cep kameralarını böyle test ediyoruz
Kirlilik ölçümü: Ulbricht küresi ile güvenilir testler.

Fotoğraf ceplerine yaptığımız testler genelde dijital fotoğraf makinelerininkiyle aynı şekilde ilerleyecek. Fakat cep telefonlarının teknik istisnaları test sürecinde bazı değişikliklerin yapılmasını gerektiriyor.

Dijital fotoğraf makineleri için kullandığımız test yöntemi ile güncel makinelerin güçlü ve zayıf yanlarını objektif ve tekrar canlandırılabilir şekilde ortaya çıkarıyoruz. Kamera odaklı cep telefonları da bu zorlu testlerden geçmek zorunda. Fotoğraf makineleri ile karşılaştırıldığında cep telefonlarında bazı ince ayar imkânları eksik olduğu için testlerde bazı ufak uyumlaştırmalar yaptık.

<strong>Kirlilik ölçümü:</strong> Ulbricht küresi ile güvenilir testler.Çözünürlük ve görüntü kirliliği
Görüntü kirliliğini aynı fotoğraf makinelerinde olduğu gibi 15739 ISO standardına göre Ulbricht küresi ile ölçüyoruz. Görüntü algılayıcısının gerçek çözünürlüğü de aynı makinelerde olduğu gibi ISO-12233 çizelgesine göre ölçülüyor. Çözünürlük kapasitesi yükselen ISO hassasiyeti sonucu azaldığı için görüntü kirliliği ve çözünürlük ölçümlerini ISO minimum, ISO 400 ve ISO 800 ile yaptık. Aynı zamanda Sony Ericsson C905 ve Motorola ZN5 en fazla ISO 100 hassasiyet değeri sunduğu için bu modellerde yüksek hassasiyetli ölçümler yapamadık. Fotoğraf makinelerinde olduğu gibi cep telefonlarında da özel kalıplar ile objektif yapılarının görüntüleme hatalarını ve kenar karartma oranlarını ölçtük

<strong>Kirlilik ölçümü:</strong> Ulbricht küresi ile güvenilir testler.Renk gerçekliği ve renk gösterimi
Renk gösterimi değerlendirmesi farklı şartlar altında gerçekleşiyor: Otomatik beyaz açıkken gün ışığı altında kalibre edilmiş ışıklandırma alanları ile yapılan ölçümlerin yanında tüplü ve halojen-lambalı ışıklandırmalarla da ölçüm yaptık. Buna ek olarak cep telefonlarında manüel beyaz dengesiyle de test yaptık. Ayrıca cep telefonları için açık alanda bir dizi deneme çekimi gerçekleştirdik.

Hız
Gecikmesiz, mekanik bir adaptörden oluşan test yapılandırmamız ile kamera odaklı cep telefonlarının deklanşör gecikmesini ve resim serisi çekme hızını ölçtük.

Samsung M8800 Pixon: En iyi fotoğrafçı

Samsung M8800 Pixon: En iyi fotoğrafçı
Samsung M8800 Pixon: En iyi sonucu sunuyor.

Cep telefonu kamerası konusunda birinci sıraya yerleşmeyi başaran M8800, en iyi ve en hızlı resimleri çeken cihaz oldu. Sadece 0,9 saniyelik deklanşör gecikmesi ile Pixon daha çok anlık fotoğraf çekimleri için uygun bir cep telefonu.

Fakat dokunmatik ekranlı şık cep telefonu sadece hız konusunda puan almadı. Çözünürlük değerleri şunu açıkça gösteriyor: ISO 100 hassasiyet değeri altında 1990 satır ile M8800 Pixon tüm test adayları arasında en iyi keskinlik değerini sunuyor. Pixon, ISO 800 (1434 satır) değerinde de kompakt makineler ile başa baş mücadele edebiliyor. Karşılaştırmak gerekirse: Canon Digital Ixus 80 IS, 1574 satır değerini elde etmişti.

<strong>Samsung M8800 Pixon:</strong> En iyi sonucu sunuyor.Renk gerçekliği konusunda da Samsung Pixon açık ara en önde. Laboratuarımızda yaptığımız gün ışığı altındaki test çekimleri dengeli renk dağılımı ve minimum renk kayması ile durumu kanıtlıyor (soldaki test resmini tam boy görmek için galeriye bakın).

Düşük resim kirliliği, yüksek optik bozulma
Laboratuar ölçümü yukarda belirttiğimiz ISO değerleri altında Pixon'un en düşük görüntü kirliliği değerini sunduğunu kanıtlıyor. Test birincisinin tek büyük eksikliğini yüzde 2'lik optik bozulma ortaya çıkarıyor. Düşük ışıklandırma altında yüksek kenar karartma oranı pozitif genel izlenime gölge düşürdü.

LG KC910 Renoir: Dokunmatik ve Flaş

LG KC910 Renoir: Dokunmatik ve Flaş
LG KC910 Renoir: İyi kameralı dokunmatik cep.

Ölçüm diyagramlarının ve test resimlerinin değerlendirilmesinden sonra LG KC910 Renoir, 8 Megapikselliler arasında ikinci sırayı garanti altına aldı. 1,2 saniyelik deklanşör gecikmesi ile elbette bir kompakt fotoğraf makinesiyle aşık atamaz, yine de test edilen cihazlar arasında en iyi ikinci değeri sunuyor. Büyük dokunmatik ekranı (64 x 42 mm) sayesinde kullanım öğelerine aynı Samsung M8800 Pixon da olduğu gibi kolayca erişilebiliyor.

Çözünürlük konusunda LG Renoir, Samsung Pixon'a yetişiyor. ISO 100 (1812 satır), ISO 400 (1202 satır) ve ISO 800'deki (1186 satır) ölçüm değerleri kale almaya değer. Yüksek hassasiyetteki keskinlik kaybı diğer adayların aksine tam olarak sınırda.

<strong>LG KC910 Renoir:</strong> İyi kameralı dokunmatik cep.Düşük optik bozulma
LG Renoir'de cidden saygı duyulması gereken değer optik bozulma alanında ortaya çıkıyor. Sadece 0,5 diyafram değeri ile LG cep telefonu bu alanda zirveye oturuyor. 8 Megapiksellinin bir diğer artısı ise tümleşik Xenon flaşı. Bu flaş kural olarak eşit ve dengeli ışık dağıtımını sağlamalı. LG Renoir'in görüntü kirliliği değerleri (test resmini tam boy görmek için galeriye bakın) pek de iyi değil. Bu konuda sadece Samsung i8510 innov8 daha kötü değerler sunuyor.

Sony Ericsson C905: Gerçek flaş

Sony Ericsson C905: Gerçek flaş
Sony Ericsson C905: Pes etmek zorunda kalıyor.

Xenon flaş, otomatik odaklama, yüz tanıma, panorama ve resim serisi, sahneler, efektler, beyaz dengesi ve makro ayarları: C905'in kamera donanımı görmeye değer. Sadece yüksek kontrast farkı oluştuğunda açmanız gerek kontrast uyumlaştırması da yeni bir özellik. Diğer test edilen cep telefonlarının aksine C905 resimleri microSD bellek kartlarına değil, Memory Stick Micro'lara kaydediyor. Bu kartların maliyeti daha yüksek ve bulması daha zor.

Zayıf nokta: Sony Ericsson C905 aynı Motorola ZN5 gibi manüel ISO ayarı sunmuyor. Dolayısıyla kullanıcı tamamen otomatiğe güvenmek zorunda ki, o da her zaman iyi çalışmıyor. Sonuç olarak kötü ışıklandırma altında veya alacakaranlıkta çekilen resimlerde bulanıklıklar ortaya çıkıyor.

<strong>Sony Ericsson C905:</strong> Pes etmek zorunda kalıyor.Yüksek deklanşör gecikmesi
Sony Ericsson C905 ile anlık çekim yapmak isteyenlerin sabrı kuvvetli olmalı. Cybershot cep telefonu resmi çekene kadar 1,5 saniye geçiyor; tam bir kaplumbağa temposu. Gün ışığı ve yapay ışık altında yapılan test çekimleri kısmen de olsa belirgin bir renk bozulmasına uğradı.

Samsung i8510 innov8: Düşük keskinlik

Samsung i8510 innov8: Düşük keskinlik
Samsung i8510: Testte son sırada.

Samsung i8510 innov8 kesinlikle kötü bir fotoğraf cep telefonu değil, ama rakipleriyle karşılaştırıldığında büyük bir eksikliği var. Gerçi innov8 ISO'dan beyaz dengesine kadar birçok kişisel ayarlama imkânı sunuyor, fakat ortaya çıkan sonuç tüm hesapları birbirine karıştırıyor.

Cep telefonunun ISO hassasiyeti yükseltildikçe çözünürlük daha flu hale geliyor. Keskinlik değeri ISO 100'de iken 1570 satırlık kabul edilebilir bir çözünürlük değeri sunuyor, fakat daha ISO 400'de 982 satır daha aşağı kayıyor. Bu konuda LG Renoir ve Samsung Pixon çok daha iyi.

<strong>Samsung i8510:</strong> Testte son sırada.Renk gerçekliğini özledik
Test laboratuarımızda gün ışığı altında Samsung innov8 kısmen de olsa sınırlarına ulaştı. Burada 8 Megapiksel cep telefonu en kötü test sonucunu sunuyor: Kırmızı ve mavi alanlarda aşırı renk kayması mevcut. 1,4 saniyelik deklanşör gecikmesi de iç açıcı değil ve bizi kesinlikle tatmin edemedi.

Sonuç: Yüksek performans

Sonuç: Yüksek performans

Testte en iyi resim kalitesini Samsung M8800 Pixon sunuyor; fakat diğer 8 Megapikselliler ve çıkış noktası olarak belirlediğimiz Motorola ZN5 (5 Megapiksel) de saygı duyulması gereken değerler sundu.

Kamera testimiz şunu gösterdi: Samsung Pixon, LG Renoir gibi cep telefonlar şu sıralar tam da tavsiye edilecek nitelikte. Evet, cep kameralarının performansı "gerçek" kameralarınkine yaklaşamıyor, fakat cep telefonuyla fotoğraf çekmekten utanılacak zamanlar artık geride kaldı. Sadece optik, flaş ve uzun deklanşör süresi test ettiğimiz cep telefonlarında hala arka sıralarda.

İlle de 8 Megapiksel olmaması gerektiğini ise 5 Megapiksel Motorola gösteriyor. Motorola ZN5 renk gerçekliği, objektif ve hız konusunda "büyük Megapiksellilerle" rahatlıkla baş edebiliyor (Motorola ZN5'in tüm test resimlerini galerimizde bulabilirsiniz). Her halükarda dokunmatik ekranlı Samsung M8800 Pixon en iyi çözünürlük ve görüntü kirliliği değerleriyle birinciliği fazlasıyla hak etti. LG KC910 Renoir ve Sony Ericsson C905 ise 2. ve 3. sırada takip ediyor. Bulanıklıklar ve renk kaymaları Samsung i8510'un dördüncü sıraya düşmesine sebep oldu.

Resim galerimizde tüm test diyagramlarını ve test resimlerini tam boy olarak görmeniz mümkün.

Okuyucu Yorumları