Kansere Karşı Zika Virüsü Çözümü!

Araştırmacılar, doğum öncesi hastalıkların önemli bir sebebi olan Zika virüsünün iyi bir yanını keşfetti: Kanseri tedavi etmek!

Kansere karşı Zika virüsü çözümü!

Mikrosefali ve beyin hasarları gibi doğumdan gelen problemlere sebep olması ile bilinen Zika virüsü, görünene göre oldukça faydalı bir yana da sahip. The Journal of Experimental Medicine'de yayınlanan bir makalede araştırmacılar, bu virüsün aynı zamanda beyin kanserine karşı kullanılabileceğini iddia ediyor.

ABD'de en fazla rastlanan beyin kanseri türü glioblastoma ve tedavi genellikle ameliyat, kemoterapi ve radyoterapiyi içeriyor. Buna rağmen tümörler genellikle haftalar içerisinde tekrar ortaya çıkabiliyor.

Standart terapi türleri tümör hücrelerinin büyük bir kısmı ile başa çıkabiliyor ancak geriye bazı kök hücreler kalıyor ve bunlar da asıl tümörler ortadan kaybolduktan sonra yeni tümörler üretebiliyor. Zika ise normal tedavinin tam tersini yaparak kök hücrelere saldırırken diğer tümör hücrelerine dokunmuyor. Bu yüzden de teoride, bu iki tedavi beraber kullanılarak oldukça etkili olabilir.

Zika'nın bu özelliği, aynı zamanda tehlikeli olmasının asıl sebebi. Virüs, gelişmekte olan merkezi sinir sistemine girerek daha sonra çeşitli beyin hücrelerine dönüşen hücreleri öldürüyor. Araştırmacılar, glioblastoma kök hücrelerinin bu hücreler gibi davrandıklarını fark ettikten sonra, Zika'ya bir terapi yöntemi olarak bakmaya başladılar.

Yapılan deneylerde Zika virüsü hastalardan alınan kök hücrelerine karşı başarı gösterdi ve fare beyinlerindeki tümörlerin küçülmesine sebep oldu. Ayrıca araştırmacılar, virüsün kanserli olmayan beyin hücrelerine dokunmama eğiliminde olduğunu da göstermiş durumdalar.

Zika'nın mutasyona uğramış olan tipleri de virüsün vücudun bağışıklık sistemine karşı daha zayıf olmasını sağlıyor ve orijinalleri kadar etkili olmasa da kanser kök hücrelerini öldürmeyi başarıyor.

Araştırmacılar henüz insanlar üzerinde araştırmalar için erken olduğunu düşünüyor. Ancak Zika'nın yetişkinler için büyük bir risk olmaması, gelecekte beyin kanseri tedavisi için oldukça etkili bir yöntem haline gelmesini sağlayabilir...

Okuyucu Yorumları