Kapanan programlar!

Bir okuyucumuz, 2.4 GHz Pentium 4 işlemcili, MSI (SIS yonga setli) anakart, 1 GByte hafıza ve ATI Radeon 9100 TV Out ekran kartı bileşenlerine sahip yeni bir bilgisayar satın almış ve işletim sistemi olarak da XP Home yüklemiş. Ancak bilgisayar ile çalışırken programlar kendiliğinden kapanmaya başla

Kapanan programlar!

Problem: Bir okuyucumuz, 2.4 GHz Pentium 4 işlemcili, MSI (SIS yonga setli) anakart, 1 GByte hafıza ve ATI Radeon 9100 TV Out ekran kartı bileşenlerine sahip yeni bir bilgisayar satın almış ve işletim sistemi olarak da XP Home yüklemiş. Ancak bilgisayar ile çalışırken programlar kendiliğinden kapanmaya başlamışlar. Herhangi bir kilitlenme yaşanmıyor, ancak programlar tamamen sorunsuz bir şekilde kapanmaya ve ayrıca PC de ara sıra kendi kendine reset atmaya başlamış.

Hata Tespiti: Yukarıdaki sorunlara neden olan sistemi yakından incelemeye karar verdik. Sistemin yeniden başlatılması termik bir sorundan veya güç kaynağının zayışığından kaynaklanı- yor olabileceğini düşünerek cihazın kendi güç kaynağını testler için kullandığımız yeni bir güç kaynağıyla değiştirdik. Bilgisayar sorunsuz bir şekilde açıldı. Ancak test için çalıştırdığımız ve bir MPEG dosyası oynattığımız Media Player, daha üç dakika geçmemişti ki, herhangi bir hata mesajı vermeksizin kendiliğinden kapandı.Aynı sorun kendini tekrar tekrar gösterdi ancak her seferinde geçen süre farklıydı. Böylece, sorunun güç kaynağı ile ilgili olmadığını öğrendik. Bir sonraki adımda işlemci ve kasanın ısıları- nı kontrol ettik. Bunun sonucunda 40/45º gibi kabul edilebilir değerler elde ettik. Ardından sı- ra ekran kartına geldi. Bunun için ilk olarak Radeon’un fanının çalışmasını engelledik ancak buna rağmen sistem kilitlenmedi. Geriye sadece hafıza kaldı. Bunun için iki tane 256 MByte’lık modülü çıkardık ve sadece 512 MByte’lık olanı bıraktık. Sorun devam etti. Ardı ndan 512’liği çıkardık ve bunun yerine test için kullandığımız modülü yerine yerleştirdi ğimizde, sorunun ortadan kalktığını tespit ettik.

Çözüm: Bilgisayarın aslında sadece 256 MByte RAM ile satıldığını ancak hafızasının daha sonradan arttırıldığını öğrendik. Bu güncelleme sonrasında 512 MByte’lık hafızanın ayarlara uygun olmadığı ortaya çıktı.

Okuyucu Yorumları