Kara Cuma Çanları Çalıyor!

Kara Cuma alarmı: 2018'de popüler e-ticaret siteleri de veri hırsızı zararlı yazılımların hedefi oldu.

Kara Cuma alarmı!

Bankacılık Truva atları genellikle çevrimiçi finans hizmetlerinin kullanıcılarını hedef alarak finansal verileri çalmaya ya da ileride düzenlenecek saldırılar için botnet oluşturmaya çalışır. Bu bankacılık Truva atlarının birçoğu zaman içinde işlevlerini geliştirdi ve internet üzerinden alışveriş yapanların verilerini ve kimlik bilgilerini hedef almaya, kullanıcıların cihazlarında yönetici yetkisi edinmeye başladı.

E-ticaret markaları üzerinden kurbanların verilerini çalan ana zararlı yazılım aileleri arasında Betabot, Panda, Gozi, Zeus, Chthonic, TinyNuke, Gootkit2, IcedID ve SpyEye (tespit sayısının 2017'e göre %34 artması bekleniyor) yer alıyor. Truva atları kullanıcıların giriş, parola, kart numarası ve telefon numarası gibi kimlik bilgilerini çalmak için tanınmış e-ticaret markalarını hedef alıyor. Bu yazılımlar kurbanların verilerini hedef siteye veri giriş yolunu keserek elde ediyor. Web sayfasının içeriği değiştiriliyor ve/veya ziyaretçiler kimlik avı sayfalarına yönlendiriliyor.

Araştırma raporundaki ana bulgular arasında şunlar yer alıyor:

  • Zararlı yazılım ailelerinin hedef aldığı yerlerin yarısını (%50) önemli moda, ayakkabı, mücevher, hediyelik eşya, oyuncak markaları ve büyük mağazalar oluşturuyor. Bunları tüketici elektroniği markaları (%12) ve eğlence/oyun takip ediyor.
  • Genel olarak araştırmada, tüketicilere yönelik 67 e-ticaret sitesini hedef alan 14 zararlı yazılım ailesi tespit edildi. Bu sitelerin 33 tanesi giyim, sekizi tüketici elektroniği, sekizi eğlence ve oyun, üçü popüler telekom, ikisi çevrim içi ödeme ve üçü çevrim içi perakende satış sitesiydi. Geriye kalanlar farklı kategorilere ayrıldı.

Zararlı yazılım ailelerinin bazıları ise şu faaliyetleriyle öne çıktı:

  • Betabot'un 46 farklı markayı hedef aldığı belirlendi. Bunlar arasında 16 farklı giyim markası, dört tüketici elektroniği markası ve sekiz eğlence/oyun markası yer aldı. Saldırıdan en çok İtalya (herhangi bir zararlı yazılımdan etkilenenlerin %14,13'ü bu tehdidin hedefi oldu) etkilenirken, onu sırasıyla Almanya (%6,04), Rusya (%5,5) ve Hindistan (%4,87) takip etti. BAE ve Türkiye de sırasıyla %3,13 ve %2,81 ile saldırıdan etkilenen ülkeler arasında yer aldı.
  • Gozi zararlı yazılım ailesi ise 36 markayı hedef aldı. Bunlar arasında 19 adet giyim ve üç adet tüketici elektroniği markası bulunuyor. En fazla İtalya'da (herhangi bir zararlı yazılımdan etkilenenlerin %19,57'si bu tehdidin hedefi oldu) etkili olan bu zararlı yazılım, Rusya (%13,89), Brezilya (%11,96) ve Fransa'da (%5,91) da faaliyet gösterdi.Türkiye ise %3,51 oranla 7. sırada yer aldı.
  • Üç milyon setin üzerinde e-ticaret kimlik bilgisinin Google arama motoruyla kolayca erişilebilen bir pazar yerinde satışa sunulduğu tespit edildi. En yüksek fiyatların, ele geçirilmiş ticari hesaplara verildiği görüldü.

Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekibi Baş Güvenlik Araştırmacısı Yury Namestnikov, "Bankacılık ile ilgili zararlı yazılımların kimlik bilgilerini çalması yeni bir olay değil. Ancak, e-ticaret sitesi hesaplarına ilişkin verileri çalmaya çalışan zararlı yazılım ailelerinin varlığı biraz daha beklenmedik bir durum. Bilgisayarınıza bu Truva atlarından biri bulaştıysa e-ticaret sitesine girdiğinizde suçlular ödeme yaptığınız kartın bilgilerini çalabilir. Ardından, ele geçirdiği kredi kartıyla paranızı almak siber suçlu için çok kolay hale gelir. Siber suçlular çaldıkları hesapları kara para aklama işlemlerinde de kullanıyor. Tanıdık müşteri gibi görünerek dolandırıcılık önlemlerini atlatmak için kurbanların kimlik bilgilerini kullanarak web sitesinden bir şeyler satın alan suçlular, ardından bunları tekrar satabiliyor. Yılın internet üzerinden en çok alışveriş yapılan dönemine geldiğimiz bu günlerde, tüketicileri ve e-ticaret sitesi sahiplerini güvenlik konusunda ekstra dikkatli olmaları yönünde uyarıyoruz. Herhangi bir veri girmeden veya indirmeden önce web sitelerinin gerçek olup olmadığını birkaç kez kontrol etmek gerekli," dedi.

Kaspersky Lab, internet üzerinden alışveriş yaparken güvende olmak için şunları tavsiye ediyor:

Tüketiciyseniz;

  • İnternet üzerinden alışveriş yaparken kullandığınız tüm cihazlarda güçlü ve güncel bir güvenlik çözümü kullanmanız şart. Tehlikeli görünen veya güvenilir bir markanın web sitesinin eksik bir sürümüne benzeyen sitelerden alışveriş yapmayın.
  • E-posta veya sosyal medya mesajlarındaki bilinmeyen bağlantılara tıklamayın. Hatta tanıdığınız kişilerden gelen beklenmedik mesajlardaki bağlantılara da tıklamaktan kaçının.

İnternet üzerinden satış yapan bir marka veya şirketseniz;

  • Saygın bir ödeme servisi kullanın, e-ticaret ve ödeme platformu yazılımınızı güncel tutun. Her yeni güncellemede sistemi siber suçlulara karşı daha fazla koruyan kritik yamalar bulunabilir.
  • İşinizi ve müşterilerinizi korumak için özel bir güvenlik çözümü kullanın.
  • Müşterilerin sizden alışveriş yaparken kullandıkları kişisel bilgilere dikkat edin. Şirket profilinize ve müşterilerinizin profiline göre ayarlayabileceğiniz birdolandırıcılık önleme çözümü kullanın.
  • Bir çevrimiçi ödeme işlemi hesabında tek bir seferde ne kadar para tutmak istediğinizi düşünün. Bakiye ne kadar büyük olursa o hesabın siber suçlular için değeri de o kadar yüksek olur.
  • İşlem deneme sayısını kısıtlayın ve her zaman iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın (Verified byVisa, MasterCard Secure Code vb.).

Araştırma, kullanıcıların izniyle alınan verilerin Kaspersky Security Network (KSN) kullanılarak işlenmesiyle yapılmıştır. Raporda bahsedilen bankacılık Truva atlarına ait tüm zararlı yazılımlar Kaspersky Lab güvenlik çözümleri tarafından tespit edilip engellenmiştir.

Araştırma hakkında daha fazla bilgi ve Alışveriş yapanlar dikkat: Siber tehditler e-ticareti hedef alıyor, 2018 başlıklı raporun bir kopyasını Securelist adresinde bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları