Kara madde araştırmalarında ikinci perde!

Asrın deneyinin merkezi olan dev makine LHC, çok daha güçlenmiş olarak geri dönüyor!

Asrın deneyinde ikinci perde!

Dünya'nın en büyük parçacık hızlandırıcısı, asrın deneyinin merkezi Large Hadron Collider (LHC) bir zamanlar sadece teori olan Higgs-Boson veya diğer bir adıyla Tanrı Parçacığı'nın bulunmasında büyük bir öneme sahip. Bilim adamları, bu dev makinenin, iki yıllık güncelleme ardından 2015'te tekrar çalışmaya başlaması ile daha pek çok önemli buluşa imza atacağını ve evrenin gizemlerinden bazılarını çözmeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.

LHC, 2013 Şubat tarihinde 97 milyon pound'luk güncellemelerin yapılması için kapatılmıştı ve 2015 Mart tarihinde tekrar çalışmaya başladığında, eski gücünün iki katına sahip olacak. Hızlandırıcının insan saçının üçte birinden daha küçük bir boyuta sahip iki adet proton ışını, artık 154 ton TNT'nin patlamasına eşdeğer bir güce sahip olacak.

ATLAS deneyinde çalışmakta olan deneysel parçacık fizikçisi Gabriella Sciolla'nın söylediğine göre, hızlandırıcının sahip olduğu gücün iki katına çıkmış olması, yeni parçacıkların arayışında önemli bir rol oynayacak. Çünkü daha ağır olan parçacıklar anca daha fazla enerji ile üretilebiliyorlar.

Uzmanların söylediğine göre, LHC'nin daha fazla güç kullanabilir hale gelmesi, kara madde gibi diğer teorik parçacıkların araştırılmasına da imkan tanıyacak. LHC'nin bir kez daha çalışmaya başlaması ile beraber, evrendeki tüm maddelerin yüzde 84'ünden sorumlu olduğu düşünülen, görünmez ve gizemli madde olan kara maddeyi yaratan parçacıkları bulabilme ihtimali de yükseliyor. Aynı ATLAS projesinde çalışmakta olan Andrew Lankford, LHC'nin daha yüksek enerjisinin, kara maddeyi oluşturduğu düşünülen pek çok parçacığın bilim adamları tarafından araştırılmasına imkan tanıyacağını söylüyor.

Yine bilim adamlarının belirttiğine göre, LHC'nin başka türlerde Higgs boson parçacıkları bulma olasılığı da yüksek. Higgs boson ve diğer parçacıklar arasındaki etkileşimin öğrenilmesinin ise kara maddenin doğası üzerine ışık tutacağına inanılıyor.

Okuyucu Yorumları