Kara delikler, doğal bir zaman makinesi gibi çalışabilir mi? Onlar sayesinde zamanda yolculuk yapabilir miyiz?

Kara delikler, yapıları gereği doğal bir zaman makinesi gibi de görülebilir. Peki kara delikleri kullanarak zamanda geri gidip dinozorları ziyaret etme ihtimalimiz var mı?

Kara delikler, doğal zaman makineleri gibi çalışabilir mi?

Kara delikler, hem geçmişe hem de geleceğe yolculuk sağlayan doğal zaman makinelerini oluştursa da, onlar sayesinde dinozorları ziyaret etmeyi beklemeyin. Şu anda, bizleri bir kara deliğin yakınına götürebilecek bir uzay aracı bulunmuyor. Ancak bu küçük ayrıntıyı bir kenara bıraksak bile, bir kara deliği kullanarak geçmişe yolculuk yapmaya kalkışmak, yapacağınız en son şey olabilir.

Bir kara delik, tipik olarak ölmekte olan bir yıldız kendi içine çöktüğünde oluşan son derece büyük kütleli bir nesne. Gezegenler ve yıldızlar gibi, kara deliklerin de etraflarında çekim alanları bulunuyor. Yerçekimi alanı, bizi Dünya'da tutan ve Dünya'nın Güneş etrafında dönmesini sağlayan kuvvet. Genel olarak, bir nesne ne kadar büyük bir kütleye sahipse, yerçekimi alanı da o kadar güçlü oluyor.

Dünyanın yerçekimi alanı, uzaya gitmeyi son derece zorlaştırıyor. Dünya'nın yerçekiminden kurtulmak için çok hızlı hareket etmemiz gerektiği için roketleri geliştirmeye devam ediyoruz.

Ancak bir kara deliğin yerçekimi alanı o kadar güçlü ki, ışık bile ondan kaçamıyor. Işığın bilinen en hızlı şey olduğu düşünülürse, bunun ne kadar etkileyici olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Albert Einstein'ın genel görelilik teorisi bize madde ve enerjinin evren üzerinde ilginç bir etkisi olduğunu söylüyor. Madde ve enerji uzayı büker ve esnetir. Bir nesne ne kadar büyük kütleliyse, etrafındaki alan o kadar fazla esner ve bükülür. Büyük kütleli bir nesne, uzayda bir tür vadi oluşturur. Nesneler yaklaştığında bu vadiye düşer.

Bu nedenle, karadelik de dahil olmak üzere herhangi bir kütleli nesneye yeterince yaklaştığınızda, ona doğru düşersiniz. Işığın bir kara delikten kaçamamasının sebebi de aynıdır. Kara deliğin oluşturduğu vadinin kenarları o kadar diktir ki ışık dışarı çıkacak kadar hızlı gitmez. Bir kara deliğin yarattığı vadi, ona uzaktan yaklaştıkça daha da dikleşir. Işığın kaçamayacağı kadar dikleştiği noktaya olay ufku denir.

Olay ufku bölgeleri sadece zaman yolcuları için değil, aynı zamanda filozoflar için de ilginçtir. Bu sınırlarda yaşanan olay, zamanın doğasını nasıl anladığımıza dair bazı soruları gündeme getirir.

Uzay esnediğinde, zaman da esner. Büyük bir nesnenin yakınında bulunan bir saat, çok daha az kütleli bir nesnenin yakınında bulunan bir saatten daha yavaş çalışır. Bir kara deliğin yakınında ise bu durum çok daha aşırı uçlara taşınabilir.

Bu sayede kara delikler geleceğe yolculuk yapmak için kullanılabilir. Dünyanın geleceğine atlamak istiyorsanız, bir kara deliğin yakınında kısa bir uçuşun ardından Dünya'ya dönmeniz yeterlidir. Kara deliğin merkezine yeterince yaklaşırsanız, zamanınız yavaşlar, ancak olay ufkunu geçmediğiniz sürece yine de kaçabilmeniz mümkün olabilir.

Geçmişe yolculuk konusunda ise işler gerçekten ilginçleşiyor. Bir karadelik, zamanı kendi üzerine sarabilecek kadar büker. Bu doğal bir zaman makinesi yaratır. Fizikçilerin kapalı zaman benzeri eğri dedikleri döngüye bir şekilde girebilseydiniz, kendinizi uzayda gelecekte başlayıp geçmişte biten bir yörüngede bulmanız mümkün olurdu.

Ancak bununla ilgili üç sorun bulunuyor. Birincisi, yalnızca kara deliğin geçmişine kadar yolculuk edebilirsiniz. Yani, kara delik dinozorlar öldükten sonra ortaya çıktıysa, dinozorları görecek kadar geriye gidemezsiniz.

İkincisi, döngüye girmek için muhtemelen olay ufkunu geçmeniz gerekecek. Bu, geçmişte belirli bir zamanda döngüden çıkmak için olay ufkundan çıkmanız gerektiği anlamına gelir. Yani bu döngüden çıkmak için, imkansız olduğundan oldukça emin olduğumuz bir şekilde ışıktan daha hızlı hareket etmeniz gerekir.

Üçüncüsü ve muhtemelen en kötüsü, siz ve geminiz “spagettileşme” olarak tanımlanan bir olay yaşayacak. Ne yazık ki bu olay adının andırdığı kadar iyi bir şey değil. Olay ufkunu geçerken bir spagetti çubuğu gibi gerileceksiniz. Hatta, muhtemelen o kadar ince gerilirsiniz ki, boşlukta spiral çizen bir atom dizisi olursunuz.

Bu nedenle, kara deliklerin zamanı bükme özellikleri hakkında düşünmek eğlenceli olsa da, yakın gelecekte dinozorları ziyaret etmenin hayal dünyasında kalması gerekecek.