Karanlık temalar pil ömrünü uzatır mı?

Cep telefonunuzun kısa pil ömrü canınızı sıkıyorsa, işte çok basit bir çözüm...

Cebinize daha çok pil ömrü!

Samsung Galaxy S'de karanlık bir tema ve duvar kağıdı kullanarak pil ömrünün uzatılabileceği konusundaki yoğun tartışmalar sonrasında bunun doğru olup olmadığın anlamak isteyen Steve adındaki bir kullanıcı, telefonunda bazı testler gerçekleştirdi.

Birçok modern LCD ekranda piksellerin hangi rengi gösterdiği fark etmiyor ve aynı derecede elektrik tüketiyorlar. Ancak AMOLED ve Super AMOLED ekranlar biraz farklı. Bu ekranlarda herhangi bir arka plan ışığı yok, bunun yerine her piksel kendi ışığını üretiyor. Bunun sonucunda da koyu renkler, açık renkli piksellere göre daha az enerji tüketiyor.

Steve'in bu konudaki açıklaması ve ilginç detaylar haberimizin sonraki sayfasında...

Ne kadar enerji tasarrufu sağlanıyor?

Ne kadar enerji tasarrufu sağlanıyor?
Steve'e göre enerjiden bir miktar tasarruf etmek mümkün

"Tam beyaz bir piksel, siyah bir piksele göre 5.8 kat fazla enerji harcıyor. Ancak bunun anlamı pil ömrünüzü 5.8 kat artırabileceğiniz anlamına gelmiyor. Birincisi, kimse bembeyaz bir ekrana bakarak tüm zamanını elbette geçirmiyor veya kimse simsiyah bir ekrana bakmak istemeyecektir. İkincisi ise ekranınız, telefonunuzda tek enerji tüketen bileşen değil.

İsterseniz duvar kağıdını değiştirip sonuçlara beraber bakalım. Ortalama bir duvar kağıdının parlaklığını bilmiyorum bu nedenle yüzde 50 gri olan bir duvar kağıdını kullanacağım. Gri duvar kağıdı kullandığımda ortalama piksel parlaklığı yüzde 47. Siyah duvar kağıdında ise yüzde 15. Yani duvar kağıdını değiştirerek yaklaşık yüzde 32 kazanç sağladım. Tüm zamanımı giriş ekranında harcarsam yüzde 11 civarında enerjiden kar etmiş olacaktım.

"

Sonuç: Galaxy S, Nexus S veya HTC Desire HD gibi bir telefonunuz varsa telefonunuzda daha koyu renkler kullanarak pil ömrünü uzatabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları