Karbondioksit seviyesi tehlike eşiğini geçti!

Dünya atmosferinin CO2 seviyesi, tehlikeli olarak addedilen kritik eşiği "kalıcı olarak" geçti!

Karbondioksiti "sabitledik"

Artık sonlarına yaklaştığımız Eylül ayı yapılan ölçümlere göre atmosferdeki karbondioksit oranının en düşük olduğu ay olarak tespit edilse de, bu ay itibariyle Dünya atmosferindeki CO2 düzeyi sembolik 400 ppm eşiğini geçmiş olarak görünüyor.

İklim bilimcilerin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre gezegenimizin atmosferindeki CO2 oranının uzun yıllar boyunca bu düzeyin altına düşmesi mümkün görünmüyor. Yapılan ölçümlerden bildiğimiz kadarıyla CO2 düzeyi sanayi devriminden beri düzenli olarak artsa da, yerküre bundan ancak üç ile beş milyon yıl öncesinde bu denli yüksek bir karbondioksit oranına sahip olmuştu.

Araştırmacılar El Nino gibi doğa olaylarının yarattığı sıcaklık etkisinin bu artışta bir rolü olduğunu söyleseler de asıl etkinin insanların yol açtığı karbon salınımı nedeniyle olduğunu belirtiyorlar.

Karbon salınımını azaltmaya yönelik uluslararası anlaşmalar açısından dünya liderleri için de önemli bir uyarı olarak değerlendirebileceğimiz bu en yeni tespitin, iklim değişikliğine karşı hepimizin daha da duyarlı olmamıza yardımcı olacağını umuyoruz.

Okuyucu Yorumları