Kaspersky: Yılbaşınız mahvolmasın!

2014'e çok yaklaştığımız şu günlerde siber suçluların bu kandırma taktiklerine çok dikkat edin!

Yılbaşınız mahvolmasın!

Yılbaşı gecesine sayılı günler kaldı. Kimileri için umut, eğlence ya da sevdiklerine hediye alma zamanı olarak görülen yılbaşı, online alışveriş tutkunlarının sırtından geçinen siber suçlular için de harika bir fırsat! Çevrimiçi alışveriş ne kadar kolay olsa da, tamamen yasal bir internet sitesini ziyaret ederken bile her an bir saldırının kurbanı olmanız mümkün. Bununla birlikte, güvenli alışveriş yapmanın ve kişisel bilgileri gizli tutmanın çeşitli yolları bulunuyor. Güvenli içerik uzmanı Kaspersky Lab, siber suçluların yılbaşı keyfinizi mahvetmemesi için güvenli alışveriş için 6 önemli ipucu paylaşıyor.

Ne satın aldığınızı ve kimden aldığınızı bilin

Dolandırıcılar, kredi kartı bilgilerinizi avlamak için herhangi bir isimle bir e-ticaret mağazası kurabilir. Finansal işlemler veya faturanızda bir sorun olmasına karşılık, satıcının telefon numarasını ve adresini not edin. Çevrimiçi alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerinizi isteyen bir iletişim kutusu ile karşılaşırsanız, kesinlikle dikkate almayın ve web sitesini kapatın. Yasal çevrimiçi satıcılar hiçbir zaman iletişim kutuları veya e-posta yoluyla bilgilerinizi istemez.

Sağlam parolalar ve güvenlik özelikleri kullanın

Bilgisayar korsanları için zayıf parolaları kırmak ve e-ticaret sitelerindeki hesaplarınıza el koymak çocuk oyuncağıdır. Her çevrimiçi mağazada sağlam bir parola kullanma alışkanlığı edinin, gerekiyorsa bu parolaları bir yere not edin ve güvenli bir konumda saklayın. Bir parola seçerken kullanabileceğiniz bazı ipuçları şunlardır:

· Doğum günü veya çocuğunuzun ismi gibi tahmin edilebilir parolalar kullanmayın.

· Herhangi bir dile ait bir sözlükte bulunan sözcükler kullanmayın. Bu sözcükler, yazılım araçları tarafından kırılabilir.

· Karmaşık parolaları hatırlamak için bir anımsatıcı veya anahtar oluşturun.

· Hem küçük hem de büyük harf, sayı ve özel karakter kombinasyonu kullanın.

İşleminizin şifrelendiğinden emin olun

İşleminizin şifrelendiğinden emin olun

İşleminizin şifrelendiğinden ve gizliliğinizin korunduğundan emin olun.

Birçok site, bilgileri şifrelemek için SSL (Güvenli Giriş Katmanı) kullanır. Tarayıcınızın URL'sinin "https://" ile başladığından ve adres çubuğunun sağ tarafında veya tarayıcı penceresinin alt tarafında kapalı bir kilit simgesi bulunduğundan emin olun. Kişisel veya finansal bilgilerinizi e-ticaret sitesine girmeden önce, sitenin gizlilik ilkelerini kontrol etmek ve bilgilerinizin tam olarak nasıl saklandığını ve kullanıldığını anlamak önemlidir.

Sadece çevrimiçi alışveriş için ayırdığınız bir kredi kartı kullanın.

Çevrimiçi alışverişte, bu iş için ayırdığınız düşük kredi limitli bir kredi kartı kullanmanız mantıklıdır. Böylece dolandırıcılara olan mesafenizi korur ve paranızı güvende tutabilirsiniz.

Bilgisayarınızın güncel ve güvende olmasını sağlayın!

Bilgisayarınızdaki zararlı yazılım engelleme programlarının etkin ve en yeni virüs tanımlamaları ile güncellenmiş olduğundan emin olun. Bu, hassas finansal bilgilerinizi çalmaya çalışan virüslerden ve veri hırsızlığı Trojanlarından korunmanıza yardımcı olacaktır. Tüm işletim sistemi yamalarını zamanında uygulayın ve tüm tarayıcıların ve yaygın olarak kötüye kullanılan üçüncü parti uygulamalarının güncellemelerini yükleyin. Bunlara, Adobe Flash Player ve PDF Reader'dan Java ve iTunes'a kadar tüm uygulamalar dahildir. Birçok işletim sistemi ve yazılım programı otomatik güncellemeler sunar. Eğer böyle bir seçenek mevcutsa, kesinlikle etkinleştirmelisiniz.

Bildirimleri ve tutarsızlıkları kontrol edin.

Satın alma işlemlerinizin ve sipariş onay sayfalarının kayıtlarını tutun ve banka bildirimleri ile karşılaştırın. Bir tutarsızlıkla karşılaştığınızda, kapsamlı bir şekilde inceleyin ve derhal bir finans kuruluşuna bildirin.

Okuyucu Yorumları