Katı Hal Pilleri: Lityum-İyon Pillere Yeni Alternatif!

Lityum-İyon pillerin mucidi, bugün 94 yaşında. Ama o, emekliliğin tadını çıkartmak yerine, yeni bir pil teknolojisinin peşine düştü!

Lityum-İyon pillere yeni alternatif!

John B. Goodenough ismini daha önce duymamış olabilirsiniz. Ama o aslında, bugün hepimizin hayatında önemli bir yer tutan, önemli bir ürünün mucidi: Lityum İyon piller...

Şu anda 94 yaşında olan Goodenough'un, çoktan emekli olup köşesine çekildiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Pil teknolojilerinin çok yavaş geliştiğini, bulduğu Li-Ion pillerin sorunlarını bildiğini (patlama, ısınma, soğukta performansını kaybetme ve artık yetmeyen kapasite) söyleyen Goodenough, alternatif teknolojiler geliştirmek için, Cockrell araştırmacıları ile birlikte yoğun bir mesai harcıyor. Ve bu mesainin sonuçlarını da almaya başladı bile.

Katı Hal Pili (Solid State Battery) adını verdikleri yeni pil teknolojisinde, lityum-iyonların yerini, sıvı haldeki cam elektrolitleri alıyor. Bu sayede, kısa devre, uzun şarj süreleri ve çok daha uzun bir pil ömrü sağlanıyor.

Goodenough ve ekibi, yeni teknolojinin henüz erken bir döneminde olduğunu kabul ediyor. Ama bir yandan da, Katı Hal Pillerini üretecek şirketler için araştırmaya başlamışlar bile...

Okuyucu Yorumları