Kedi videoları sağlınıza iyi geliyor!

İnternetin dört bir köşesini dolduran kedi videoları, meğer bize çok iyi geliyormuş...

Kedi videosu deyip geçmeyin!

Bilim adamları, "çok önemli" bir sorunun cevabını nihayet buldu: "Kedi videoları, aslında birer duygusal düzenleyici mi?"

Indiana Üniversitesi'nden yardımcı doçent Jessica Gall Myrick, bu araştırmayı yapacak cesarete sahipti. 6.500 kişi ile yaptığı anket sonucunda da, kedi videoları izlemenin gerçekten duygusal halinizi iyileştirip iyileştirmediğini ortaya çıkarttı: "Bazı kişiler, internette kedi videosu izlemenin akademik bir araştırma için yeterince ciddi olmadığını düşünebilirler ancak, günümüzde internetin en popüler kullanımlarından birinin bu olduğu bir gerçek. Eğer internetin kişiler ve toplum üzerindeki etkisini gerçekten öğrenmek istiyorsak, biz araştırmacılar, internet kedilerini artık görmezden gelemeyiz."

Bir pug (bir köpek türü) sahibi olan ancak hiç kedisi bulunmayan Myrick "hepimiz internette kedi videosu izlemişizdir ama bu kadar fazla kişinin neden bunu yaptığına veya üzerimizde ne gibi etkileri olabileceğine dair çok az deneysel çalışma bulunmakta. Bir medya araştırmacısı ve internet üzerinden kedi videoları izleyen biri olarak, bu pop kültür olayını incelemek zorunda olduğumu hissettim" cümlelerini kurmakta.

Myrick'e göre çoğu kişi, işten kaçmak için internette kedi videosu izliyor ve ne yazık ki bu, insanların kedi videolarını suçluluk duygusu ile özdeşleştirmelerine sebep olabilir. Ancak Myrick'in araştırması, kedi videolarını izlemeden alınan zevkin, işi geciktirmeden dolayı oluşan suçluluk duygusunun önüne geçtiğini göstermekte. Hatta Myrick'in söylediğine göre kedi videoları izleyerek edinilen kazanç, ardından gelen zorlu işler için kişileri hazırlayabilir. Başka bir deyişle ilk kez, bir bilimsel çalışma sonrasında kedi videolarının faydaları ortaya konmuş oluyor.

Ne kazık ki, anketin uygulandığı kişi sayısı internetteki insanların tamamını temsil etmeye yeterli değildi ve teste katılan kişilerin büyük çoğunluğu (yüzde 88.4'ü) kadın. Yani kedi videolarının erkekler üzerinde tamamen farklı bir etki yaratıyor olma ihtimali var...

Okuyucu Yorumları