Keenetic Hero DSL AC1300 İnceleme

Sadece basit bir modem/router yerine üst seviye özellikler içeren bir internet desteği arayanlar için özel olarak gelen Keenetic Hero DSL AC1300'ü inceledik.

CHIP Online Notu 95
  • Yüksek performans
  • Geniş seçenekler
  • Yazılım desteği
  • 5 Gigabit Ethernet portu
  • Çok sade tasarım

İnternet bağlantısı noktasında çeşitli ürün yelpazesiyle kullanıcılara geniş destek veren Keenetic, yeni ürünü Hero DSL AC1300 ile konuğumuz. ADSL veya VDSL noktasında iyi bir ağ performansı sağlamak isteyenlere özel olarak hazırlanan Hero DSL AC1300, önemli kilit özellikleri bünyesinde bulunduruyor. Bunlardan ilki, VDSL 35b profiline sahip olması. Bu güncel DSL profili ile beraber 300 Mbps'e kadar DSL bağlantı desteği sağlayan Hero, bu özelliğiyle rakiplerinden ayrılırken, cihazın kablosuz internet performansı ise 1300 Mbps'e değin erişebiliyor. Böylece internet altyapısından maksimum performans elde edilmesi amaçlanırken, cihazın üzerindeki 4 adet 5dbi gücünde yüksek kazançlı anteniyle de bu performans destekliyor.

Hem Modem Hem Router Hem Wi-Fi Mesh Sistemi

Hem Modem Hem Router Hem Wi-Fi Mesh Sistemi

Hem modem hem Router olarak kullanılabilen ve çift bantta veri transferi gerçekleştirebilen Hero DSL AC1300, 2.4 GHz ve 5 GHz ağları destekliyor. Teorik kablosuz hızı 1300 Mbps olarak belirlenen Router'da bu hızın 400 Mbps'i 2.4 GHz bandında gerçekleşirken, 867 Mbps'i ise 5 GHz bandında sunuluyor. 2.4GHz bandında sunduğu 300 yerine 400Mbps'lik bu kablosuz hız ile daha uzak mesafelerde daha yüksek kablosuz hız sunulması amaçlanıyor. Bu arada cihazın MU-MIMO desteğine sahip olduğunu da söyleyelim. Bu teknoloji sayesinde aynı anda birden fazla cihaza kesintisiz veri iletişimi gerçekleşirken, BeamForming ve Airtime Fairness özelliğinin de önemi büyük. Bu teknoloji ile de evin ya da ofisin içinde internete erişen cihazların yeri belirleniyor ve kablosuz ağ deseni o bölgeyi kapsayacak biçimde şekilleniyor. Airtime Fairness özelliği ise yavaş istemci sorununu çözerek genel Wi-Fi ağ performansını artırmayı amaçlıyor.

Keenetic Wi-Fi Mesh sisteminin bir parçası olarak doğrudan Hero DSL modelini kullanabilirsiniz. Daha önceden sahip olduğunuz bir Keenetic cihazınız var ise bu cihazlarla birlikte tek bir yerden yönetilen, kesintisiz dolaşım imkanı sağlayan Wi-Fi Mesh yapısını kullanabilirsiniz.

Güçlü Donanım Özellikleri

Güçlü Donanım Özellikleri

Donanım yönüne baktığımızda, cihazın içinde çift çekirdekli 900MHz gücünde işlemcinin kullanıldığını görüyoruz. Bu işlemci yoğun ağlarda veya VPN gibi uygulamaların kullanıldığı ağlarda gerekli gücü sağlarken, kablolu bağlantı ile erişim sağlamak isteyenler için Ethernet desteği de unutulmamış. Cihazın arkasında 5 adet Gigabit Ethernet portu yer alıyor. Bu 5 portun tümünün Gigabit hızında olması bir hayli önemli. Böylece evinizde ya da ofisinizde internete yüksek hızlarda bağlamanız gereken kablolu ağ cihazlarınız varsa, bu portlardan yararlanabiliyorsunuz. Öte yandan Ethernet portlarını yönetme imkanı da tanıyan Keenetic Hero DSL AC1300, bağlantı yedekleme ve önceliklendirme özelliklerini de içeriyor. Bu sayede evde veya ofiste VDSL/ADSL internetiniz ile fiber internetiniz varsa, bu 2 internet planını da aynı anda Hero DSL Router üzerinden yürütebilirsiniz. Bağlantı önceliklendirme özelliğiyle de hangi cihazın hangi internet planı üzerinden çıkması gerektiğini de planlamanız ve yük dengelemesi yapmanız da mümkün.

Bulut temelli KeeneticOS yazılımı ile istediğiniz bileşeni cihazınıza kurmak ve kullanmak oldukça kolay. Eğer VPN bağlantısına ihtiyacınız varsa istediğiniz VPN türünü yazılımdan yükleyip ayarlarını yapmanız yeterli. Ya da cihazda sunulan WebDAV bileşeni ile dilerseniz USB portunu istediğiniz yerden erişebileceğiniz kendi kişisel bulutunuza dönüştürebilirsiniz.

Gelişmiş DSL Özellikleri

Keenetic Hero DSL 1300, daha önce CHIP olarak incelediğimiz Omni DSL ve Extra DSL gibi Keenetic'in sunmuş olduğu DSL özelliklere sahip bir modem. Keenetic Hero DSL modelinde de diğer DSL modeller gibi farklı VDSL/ADSL özellikleri sunuluyor. Bunlardan en temeli SNR margin ayarlarını yapılandırabilme. Sunulan bu özellik ile DSL hattınızın kararlığı veya hızında iyileştirmeler yapabilmek mümkün hale geliyor. Hero DSL AC1300 de sunulan ikinci güzel DSL özellik ise DSL raporlama özelliği. KeeneticOS yazılımı otomatik olarak DSL hat analizinizi yapıyor ve gerekli durumlarda Keenetic destek ekibine yardımcı olması için hat istatistik raporu sağlıyor.

Geniş Seçenek Yelpazesi

Geniş Seçenek Yelpazesi

Keenetic Hero DSL 1300, geniş mekanlar için Wi-Fi mesh özelliği de kullanıma sunuyor. Hero DSL ve diğer tüm Keenetic cihazları birbirleri ile WiFi Mesh ağı kurabiliyor ve bu sayede internet erişimini geniş mekanlara çok rahat şekilde dağıtabiliyorlar.

Hero DSL AC1300'nun bir diğer güçlü tarafı, şirketin kendi geliştirdiği bulut temelli KeeneticOS yazılımı oluyor. Tamamen mobil uygulama üzerinden kontrol edilebilen cihazın uygulamasını App Store ve Google Play Store'da bulabiliyorsunuz. Cihazın kurulumunu bu uygulama ile kolayca yapabiliyor ve tüm ayarları bir arada görebiliyorsunuz. Keenetic mobil uygulama ile ağınızdaki cihazlar için önceliklendirmeleri yapabiliyor, asimetrik hız sınırları uygulayabiliyor, ağ trafiğini görüntüleyebiliyor, trafik sınıflandırma motoru ile servis ve cihaz önceliklendirmeleri yapabiliyor, güvenlik duvarı oluşturabiliyor, aile profilleri, ebeveyn kontrolü ve reklam önleme gibi işlemleri de yönetebiliyorsunuz.

Özetle

Sonuç olarak değerlendirdiğimizde Keenetic Hero DSL AC1300'ün oldukça başarılı bir modem ve Router olduğunu söylemek mümkün. Geniş yelpazede özellikler sunması ve hem modem hem Router desteği sağlamasıyla tek paket görevi görüyor. İçeriğinde ise geniş seçenekler mevcut durumda. Bu arada cihazın USB portları da mevcut. Hem USB 2.0 hem USB 3.0 standardında toplamda 2 adet USB portu üzerinde taşıyor ve bu da kullanım alanını genişletiyor. Şu an Keenetic Hero DSL AC1300'ü piyasada 998 TL fiyatla bulabildiğinizi de söyleyelim.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Keenetic Hero DSL AC1300
Ürün Markası Keenetic
CHIP Online Notu
95