Kendi icadının kurbanı olan 5 mucit!

Bu 5 ünlü ismin, kendi icatlarını denerken hayatlarını kaybettiklerini biliyor muydunuz?

İcatlarının kurbanı oldular!

Bir mucit olmak hiç de kolay bir iş değil. Mucit olarak sadece bir sorunu ortadan kaldıran iyi ve eşsiz bir fikirle ortaya çıkmanız yeterli değil. Bu fikri tasarlamanız ve teorinizi gerçeğe dönüştürmeniz gerekiyor.

Buhar motoru, otomobiller, kişisel bilgisayarlar gibi icatların ortaya çıkması için mucitlerin bu yolu izlemesi hemen hemen şarttır. Ancak yeni bir şey icat ederken işler her zaman yolunda gitmeyebilir, yeni tasarım umulduğu gibi çalışmayabilir. Hatta bazen yeni icatlar, sahibinin ölümüne bile yol açabilir. Bu yazımızda kendi icadının kurbanı olan, bizlere örnek olacak 5 mucidi bir araya getirdik.

Henry Smolinski

Henry Smolinski, uçan arabalara odaklanan Advanced Vehicle Engine adlı şirketi kurmak için işinden ayrılmıştı. Şirket, 1973'de ilk prototiplerini ortaya çıkarmıştı.

Smolinski, perakande piyasa için üretime bir sene sonra başlayacaktı ancak 11 Eylül 1973'de katıldığı test uçuşunda kanadın kopması nedeniyle pilot Harold Blake ile beraber hayatını kaybetti.

Franz Reichelt ve Horace Lawson Hunley

Franz Reichelt ve Horace Lawson Hunley
Horace Lawson Hunley'i ve icadını canlandıran çizim

Franz Reichelt

Avusturya doğumlu Fransız mucit Franz Reichelt, boş zamanlarında uçak pilotlarına yönelik bir paraşüt üzerinde çalışıyordu. Reichelt, bu paraşütler üzerinde çalışırken uçaklar oldukça yeni bir icattı ve hasarlı bir uçaktan pilotun kaçmasını sağlayan mekanizma, yeterince gelişmemişti.

Reichelt'in ilk testleri başarılı olsa da Effiel kulesinin alt seviyesinden, 57 metreden düşen Reichelt hemen ölmüştü.

Horace Lawson Hunley

Horace Lawson Hunley, iç savaş sırasında Konfederasyon için denizaltılar geliştiriyordu. Üç denizaltı da batan Hunley'in kendi ismi taşııyan üçüncü denizaltısının tayfası arasında kendisi de bulunuyordu. Hunley, 15 Ekim 1863'de 7 kişilik mürettebat ile beraber hayatını kaybetti.

Marie Curie ve Valerian Abakovsky

Marie Curie ve Valerian Abakovsky
Marie Curie

Marie Curie

Radyoaktivite üzerindeki çalışmasıyla tanınan Marie Curie, polonyum ve radyum elementlerini de keşfetmişti. İki Nobel Ödülü ile ödüllendirilen Curie, radyoaktivitenin ölümcül etkisini de istemeden keşfetti. Curie, 4 Temmuz 1934'de radyasyona maruz kalmayla meydana gelen aplastik anemi nedeniyle hayatını kaybetti.


Valerian Abakovsky

Yüksek hızlı Aerowagon tren motorunu meydana getiren Valerian Abakovsky'nin treni, test sırasında raydan çıkmış, kendisinin ve 5 kişinin daha ölümüne neden olmuştu. Aerowagon, bir uçak motoruna ve bir pervaneye sahipti ve Sovyet yöneticilerini Moskova'ya taşımayı amaçlıyordu.

Okuyucu Yorumları