Kendi kendilerini yakıyorlar!

Asla erişememeleri gereken verilere kolayca erişen ne kadar kişi olduğuna inanamayacaksınız!

Kendi kendilerini yakıyorlar!

IS Decisions'ın son raporlarına göre, dünyanın en büyük iki marketinde yer alan eski çalışanların pek çoğunun hassas verilerle olan bağlantısı, şirketleri tarafından, unutkanlık ya da sorumsuzluk nedeniyle kesilmiyor. Firmanın söylediğine göre, eski çalışanların yüzde 36'sının eskiden çalıştığı yerde bilgisayar sistemlerine veya veriye ulaşım izni bulunuyor ve bunların da yüzde 9'u var olan sisteme zarar vermiş durumdalar.

IS Decisions'ın CEO'su François Amigorena'nın söylediğine göre, şirketler için en büyük iç tehdit, eski çalışanlardan kaynaklanıyor. Sadece şifrelerin değişimi ve hesapların etkisiz hale getirilmesi gibi basit bir işlem ile ortadan kaldırılabilen bu "eski çalışan sorunu", firmaların en büyük sorunları olarak var olmaya devam ediyor. Öyle ki, bu basit sorunu en beklemeyeceğiniz IT ve HR gibi alanlar, en fazla yaşayan alanlar olarak dikkat çekiyor.

Bir firmadan ayrıldıktan sonra sisteme halen ulaşabildiğini fark etmek ise, yaş ilerledikçe oran olarak azalan bir olgu gibi gözüküyor. 16 ile 24 yaş grubunda bu farkındalık yüzde 58 iken, 25 ve 23 yaş grubunda yüzde 48'e düşüyor. Daha ilerleyen yaşlarda da düşmeye devam eden bu oran, 55 ve üzeri yaş grubunda yüzde 21'e kadar düşüyor.

IT, HR, sanat ve kültür alanları ise, bu sorunun en fazla yaşandığı alanlar olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki bu alanlardaki eski çalışanların yüzde 46'sının sisteme giriş izinleri bulunmakta.

Okuyucu Yorumları