Kendi kendine kaza yapan Tesla Model S

Tesla'nın Model S'i, şimdi de kendi kendine kaza yapmakla suçlanıyor!

Kendi kendine kaza yapan araç

Araba kazalarının, kim suçlu olursa olsun iyi bir şey olmadığı kesin. Ancak aracınız, kendi kendine herhangi bir insan etkisi olmadan bir nesneye çarparsa ne yaparsınız? Bir Tesla Model S sahibinin başına geldiğini söylediği olay tam olarak bu.

Araç sahibi, dışarıda işlerini hallederken Model S aracını bir karavanın arkasına park ettiğini söylemekte. Aracın yakınında bir dakika kadar dururken markanın bir hayranı ile konuştuğunu söyleyen araç sahibi, daha sonra yakındaki bir mağazaya girdiğini ve beş dakika sonra çıktığında, kaza yapmış bir araçla karşılaştığını belirtiyor.

Sürücü, bu sorunu Tesla'ya ilettiğinde, otomobil üreticisi problemin Tesla'dan kaynaklanmadığını söylemiş. Yapılan açıklamaya göre araç sahibi, aracın var olan algılayıcılar ile otomatik bir şekilde park etmesini sağlayan "Summon" (çağır) özelliğini kullanırken "yeterince dikkatli değildi." Araç sahibi ise aracın Summon özelliğini başlatmadığını iddia ediyor.

Bu garip bir senaryo olsa da, Summon özelliğinin aktif olması için birkaç dakika geçmesi mantıklı değil ve sürücü, araçtan indikten sonra bir süre aracın yanında durduğunu söylemekte. Bu süreç içerisinde araç hareket etmiş olsaydı da sürücü muhtemelen fark ederdi.

Yine de kazara aktif edilen Summon özelliğinin bu kazaya sebep olmuş olma ihtimali bulunuyor. Karavanın yüksekliği, Model S'in ön ve arka kısımları ile aynı yüksekliğe odaklanan algılayıcılarından gizli kalmak için yeterli olabilir. Bu Summon komutunun kullanıcıdan mı geldiği yoksa yazılımdaki bir hata mı olduğu henüz belirlenmiş değil. Tabii ki Summon özelliğinin Tesla'nın Autopilot sistemi gibi halen deneme aşamasında olduğunu da hatırlatmakta fayda var...

Okuyucu Yorumları