Kendi oyununu kendin yap!

Kendi oyununuzu kendiniz yapmak istiyorsanız, işte ihtiyacınız olan 3 pratik araç!

Kendi oyununu kendin yap!

Yıllar önceki oyunlar tamamen metinlerden oluşuyordu. "Interactive fiction" olarak bilinen bu oyunlarda birkaç oyuncunun aynı metin dünyasında oynaması bile mümkün oluyordu. Metin tabanlı oyunlara bugün rastlamasız oldukça güç. Yine de metin macerası yaşamak istiyorsanız, size yardımcı olabilecek birkaç kaynak bulacaksınız. Amacınız kendi metin tabanlı oyununuzu oluşturmak ise, size yönelik harika 3 araç var.

Quest

Metin tabanlı görevlerden oluşan oyunlar oluşturabileceğiniz Quest, sadece Windows'ta çalışıyor ancak tamamen ücretsiz. Yeni başlayanlar için tam bir kılavuz da sunan programla oluşturduğunuz oyunları bir web sitesine yükleyip indirmeye sunabiliyorsunuz.

TADS ve ADRIFT

TADS ve ADRIFT

TADS

Metin tabanlı etkileşimli oyunlar oluşturabileceğiniz daha ciddi bir program olan TADS'ı öğrenmek çok daha zor. C'ye benzeyen kendine ait bir kodlama dili kullanan TADS, ses, grafik ve diğer gelişmiş işlevleri kullanmanıza izin veriyor.

Aktif bir topluluğa sahip TADS, yıllık yarışmalar düzenliyor. Kullanıcılar TADS ile oluşturdukları maceraları Interactive Fiction Database'e yükleyebiliyorlar.

ADRIFT

Kullanımı en kolay metin macerası yapma programlarından biri olan ADRIFT,
grafiksel arayüzü sayesinde maceralarınızı kolaylıkla oluşturmanıza izin veriyor. ADRIFT ile macera geliştirmeniz de şart değil, isterseniz sadece metin tabanlı oyunları oynamanız mümkün.

ADRIFT iki programa ayrılıyor: Developer (oluşturmak için) ve Runner (oynamak için). Developer'ı sadece Windows'ta kullanabiliyorsunuz, Runner ise oyunları hem Windows'ta hem de Linux'ta oynamanıza izin veriyor.

Okuyucu Yorumları