Kendi sırlarını yanlışlıkla sızdırdılar

Sırlarını kendi elleriyle, "yanlışlıkla" internete sızdıran teknoloji devleri arasında kimler yok ki

"Yanlışlıkla" sızdıran devler

Firmaların ürünleri hakkında gizli tutmak istedikleri veriler, her zaman içerideki bir kişi tarafından sızdırılmıyor. Zaman zaman şirketler, kendi isteklerinin dışında yeni ürünlerini sızdırabiliyorlar. Örneğin geçtiğimiz günlerde iOS 6 beta'da bulunan bir hata, Twitter'ın iOS uygulamasında önemli bir güncelleme yapılacağını ortaya çıkarmıştı. Bu keşif, Twitter'ın resmi duyurusundan bir gün önce yapılmıştı. Bu yazımızda kendi ürünlerini yanlışlıkla (veya belki de kurnazlıkla) sızdıran 7 teknoloji şirketini bir araya getirdik.

Google: Nexus 7 tablet ve medya cihazı Nexus Q, 28 Haziran'daki Google I/O'dan yaklaşık 90 dakika önce Google'ın Google Play sunucularında ortaya çıkmıştı. Android 4.1 "Jelly Bean" de resmi açıklamadan birkaç gün önce yanlışlıkla sızdırılmıştı.

Ekim 2011'de Google, Gmail'de yaptığı yenilikleri gösteren bir videoyu yanlışlıkla YouTube kanalında yayınlamıştı. Google, bu videoyu kaldırarak hatasını düzeltmeye çalıştı ancak görüntüler teknoloji sitelerinin eline geçmiş, yeni tasarım hakkında eleştiriler yapılmaya çoktan başlanmıştı.

Apple, Microsoft, Verizon ve HTC, Intel

Apple, Microsoft, Verizon ve HTC, Intel

Apple: Apple gibi sıkı iç denetimiyle tanınan bir şirket bile zaman zaman kendi basın ambargolarını aştı. iPhone 4S tanıtılmadan birkaç gün önce Apple'dan bir kişi, cihazın ismini, resmini birkaç detayı internete sızdırmıştı. 27 inç'lik bir LED ekranın internete sızması ise Apple'ı daha da zor durumda bırakmıştı. Bu ekranın daha sonra yeni MacBook için 27 inç'lik bir Thunderbolt ekranı olduğu ortaya çıktı.

Microsoft: Windows 8 Yayın Önizleme sürümünü sunmaya hazırlanan Microsoft, işletim sistemini ne zaman yayınlayacağını yanlışlıkla Windows Hardware and Driver Developer Blog'da duyurmuştu.

Şirket aynı zamanda geçtiğimiz yaz, araştırma projelerinden biri olan socl.com'un tanıtım sayfasını sızdırmıştı.

Verizon ve HTC: Verizon, telefonun resmi tanıtımından yaklaşık 1 ay önce HTC Droid Incredible 4G LTE'nin detaylarını sızdırmıştı. Bu durum, Verizon'u oldukça zor bırakmıştı çünkü sızan bilgiler, telefon hakkında hemen hemen her şeyi söylüyordu.

Intel: Ivy Bridge çipleri hakkında ortaklarına ambargo koyan Intel, onu kendi sızdırdı. Şirket, Ivy Bridge'in çıkışından bir ay önce dört çekirdekli masaüstü çiplerinin ve çift çekirdekli notebook çiplerinin çoğunu listeleyen bir PDF yayınladı. PDF dosyasında saat hızlarından Intel HD grafik çipine her şey vardı. Intel, PDF'i sızdırdığını fark eder etmez onu kapattı.

Okuyucu Yorumları