Kendinize özel Windows 7 yükleme diski yapın!

Her bilgisayarda kullanabileceğiniz, tamamen kendi ayarlarınıza sahip bir Windows 7 diski oluşturun!

Size ait bir Windows 7!

Windows, sayısız program, özellik ve hizmetle geliyor ve bunlar arasında kullanmadıklarınız, diskinizde gereksiz alan kaplayabiliyor ve daha da kötüsü sisteminizi yavaşlatabiliyor.

Windows'unuzu kurarken aslında daha hafif bir Windows kurmanız da mümkün. RT Se7en Lite ile kendi Windows yükleyicinizi oluşturabilir ve düşlediğiniz işletim sistemini meydana getirebilirsiniz.

Windows'un yükleme diskini düzenlemenize izin veren RT Se7en Lite, istemediğiniz Windows özelliklerini kaldırabiliyor, ihtiyacınız olan sürücüleri ekleyebiliyor, Denetim Masası'ndaki veya sağ tuş menülerindeki öğeleri kaldırabiliyor veya yenilerini ekleyebiliyor ve çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Dilerseniz Service Pack 1'i içeren ("slipstreaming") bir disk oluşturabilir, güncellemeler için beklemekten de kurtulabilirsiniz.

Aracı kullanmak oldukça kolay ve sisteminizi çalışmaz bir hale getirecek bir ayar yapmanıza da izin vermiyor. RT Se7en Lite ile işiniz bittiğinde tüm ayarlarınızı, sevdiğiniz uygulamaları içeren bir Windows diskine sahip olacaksınız. Bu disk ile istediğiniz bir bilgisayara Windows yükleyebilirsiniz.

Birinci adım: RT Se7en Lite'ı çalıştırın

Birinci adım: RT Se7en Lite'ı çalıştırın

Birinci adım: RT Se7en Lite'ı çalıştırın

RT Se7en Lite'ı bu sayfadan indirin ve bilgisayarınıza kurun. Programı çalıştırmadan önce Windows'un yükleme ISO imajının elinizin altında olması gerekli. ISO dosyanız yoksa ancak fiziksel Windows yükleme diskiniz varsa, ISO Recorder gibi bir program yardımıyla ISO dosyasını oluşturabilirsiniz.

Service Pack 1'i "slipstreaming" adı verilen işlem yoluyla Windows yüklemenize dahil etmek istiyorsanız, onu da indirmeniz gerekiyor. Windows'unuz ile aynı dile sahip Service Pack'i indirmeye dikkat edin.

RT Se7en Lite, işleme başlamadan önce diskin içeriğini geçici bir klasöre çıkartmak isteyecektir. Bu nedenle masaüstünüzde "7lite temp" gibi bir klasör oluşturun ve geçici klasör sorulduğunda bu klasörü kullanın. İşiniz bittiğinde klasörü silebilirsiniz.

Windows 7 ISO dosyanızı bulun...

Windows 7 ISO dosyanızı bulun...
RT Se7en Lite ile çalışmamıza devam ediyoruz

RT Se7en Lite'ı başlatın. Programla beraber açılan reklamı kapatabilirsiniz. Ana sayfa ekrana geldiğinde aşağıdaki adımları gerçekleştirin:

1. Ana sayfada Browse düğmesine basın ve Windows 7 ISO dosyanızı bulun. Çıkartma klasörü olarak geçici klasörünüze gidin ve Tamam'a basın.

2. Hangi imajın yapılandırılacağı sorulduğunda, Windows'unuzun sürümüne karşılık gelen seçeneği seçin (Windows 7 Home Premium veya Windows 7 Professional gibi). Service Pack 1'i diskinize entegre etmek istiyorsanız, "Slipstream Service Pack" kutucuğunu işaretleyin.

3. Tamam'a tıkladıktan sonra indirdiğiniz Service Pack'i bulmanız için yeni bir pencere ekrana gelecektir. Bunun ardından Start'a tıklayarak entegre etme işlemini başlatın (işlem birkaç dakika sürebilir). Service Pack 1'i entegre etmek istemiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.

4. Entegre etme işlemi başarılı olduysa disk imajınız yüklenmeye devam edecektir. Bu işlem de birkaç dakika sürebilir. Bittiğinde "Loading Completed" mesajını göreceksiniz.

İkinci adım: İnce ayarlar

İkinci adım: İnce ayarlar
Windows kurulumunuzu özelleştiriyoruz

İkinci adım: İnce ayarlar

Sağ taraftaki Task düğmesine tıklayın. Burada Windows'un özelleştirmek istediğiniz bölümlerini seçebilirsiniz. Bu sayfada 6 alana denk gelen 6 onay kutucuğuna sahipsiniz:

Integrate: Buradan Windows güncellemelerini, onarımlarını, dil paketlerini, sürücüleri ve diğer üçüncü parti uygulamaları yükleme diskinize ekleyebilirsiniz.

Components Removal: Bu bölümde Windows'daki uygulamaları ve özellikleri kaldırarak onu daha hafif bir hale getirebilirsiniz.

Tweaks: Tweaks menüsü, Masaüstü, Windows Gezgini ve fazlası için gelişmiş ayarları ayarlamanıza izin verir. Denetim Masası'ndaki kısayolları da buradan düzenleyebilirsiniz.

Un-Attended: Kullanıcı girişlerini atlamak istiyorsanız, ürün anahtarınızı girin ve diğer ayarları ayarlayın.

Customization: Bu alanda kendi ekran koruyucularınızı, simgelerinizi, duvar kağıtlarınızı, temalarınızı ve diğer görsel ince ayarları değiştirebilir, Windows'un oturum açma ekranı arka planını da değiştirebilirsiniz.

Bootable USB or DVD: Tüm ince ayarlarınızı yaptıktan sonra bu bölüm yardımıyla bir USB diske veya DVD'ye yazabileceğiniz ISO imajını oluşturabilirsiniz. Bu işlemi üçüncü adımda yapacağız.

Kullanmak istediğiniz alanların kutucuklarını işaretleyin ve ardından her birine sağ tarafta da tek tek tıklayarak istediğiniz ince ayarları yapın. Sonraki sayfalarımızda bu alanların daha ayrıntılı bir açıklamasını bulabileceksiniz. Bir ince ayar yaptığınızda her sayfa için Apply düğmesine basmayı unutmayın.

Integration ve Feature Removal bölümleri

Integration ve Feature Removal bölümleri

Integration

Windows'a eklemek istediğiniz belirli güncellemeler varsa, bu işlemi buradan yapın. Örneğin ethernet veya Wi-Fi sürücünüz Windows ile gelmiyorsa, onu buradan diskinize ekleyebilirsiniz.

Bu bölümün en faydalı yanı ise MSI veya EXE dosyalarını eklemenize ve bunların Windows ile yüklenmesine izin vermesi. Kurulum programlarını eklerken, sessiz komut satırı parametrelerini kullanmanız gerekiyor. Bunun için kurulu sessiz hale getiren parametreleri internette aramalısınız. Program adı ve "silent command line" yazarak bulabilirsiniz.

Integration ve Feature Removal bölümleri
Feature Removal

Burada Windows ile gelen belirli özellikleri ve uygulamaları kaldırabilirsiniz. Sol taraftaki kutucuk, uygulamaları tamamen kaldırırken, sağ taraftaki kutucuk sadece belirli özellikleri devre dışı bırakacaktır. Kapattığınız öğelere dikkat edin ve sonradan ihtiyacınız olmayacağından emin olun.

Listedeki Windows özelliklerinin her birinin ne işe yaradığını görmek için ismine tıklayabilir ve RT Se7en Lite'ın sağladığı açıklamayı okuyabilirsiniz.

Tweaks bölümü

Tweaks bölümü

Tweaks

Tweaks bölümü 10 farklı sekmeden oluşuyor ve bu sekmelerin her biri, sisteminizde yapabileceğiniz farklı türde değişiklikleri içeriyor. İşte bu bölümde bulunan sekmeler ve kısaca yaptıkları:

Control Panel: Buradan Denetim Masası'ndaki kısayolları silebilir, Kayıt Defteri, Grup İlkesi Düzenleyici gibi yeni kısayollar ekleyebilirsiniz.

Desktop: Burada menülerin hangi hızda açıldığını, görev çubuğu düğmelerinin nasıl göründüğünü, Başlat Menüsündeki Kapat düğmesinin ne yaptığını ayarlayabilirsiniz.

Explorer: Bu alanda Bilgisayar, işlev menüsü ve Windows Gezgini'ndeki kısayolları düzenleyebilirsiniz. İşinize yaramayacak kısayolları kapattığınızdan emin olun. Aksi halde temiz bir Windows yüklemesinde bile uzun bir işlev menüsüne sahip olabilirsiniz.

Security: Burada anti-casus yazılım korumasını, Kullanıcı Hesap Denetimi'ni veya Windows Güvenlik Duvarı'nı etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

Services, Settings, Visual E., Custom Registry

Services, Settings, Visual E., Custom Registry
Hizmetler için ön tanımlı ayar gruplarını kullanabilirsiniz. Ancak ihtiyacınız olacak hizmetlerin kapatılmadığından emin olun.

Services: Burada çok sayıda gereksiz hizmetten kurtulabilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey, Services penceresindeki açılır menüden Black Viper ön ayarlarını seçerek işe başlamaktır. Varsayılan ayar, Windows'un varsayılan olarak hangi hizmetleri kullandığını gösterir, Safe (güvenli), Tweaked (ince ayarlanmış) ve Barebones (en temel) ayarları ise farklı yoğunluklarda devre dışı bırakılmış hizmetleri içerir.

Bir ön ayar seçin. Seçiğiniz ön ayarın ihtiyacınız olan bir hizmeti kapatmadığından emin olmak için listeye göz gezdirin.

Settings: Burada sistemle ilgili birtakım gelişmiş ayarları düzenleyebilirsiniz (hazırda bekletme, sıçrama listelerindeki öğe sayısı gibi).

Visual Effects: Burada Windows Aero ile ilgili efektleri ayarlayabilirsiniz.

Custom Registry: Windows'da yapmak istediğiniz başka kayıt defteri ince ayarları varsa, bunları REG dosyası haline getirerek bu bölümden yüklemenize ekleyebilirsiniz. REG dosyaları, Windows yüklendiğinde otomatik olarak uygulanacaktır.

Un-Attended ve Customization bölümleri

Un-Attended ve Customization bölümleri
Kurulum sırasında sorulacak bilgileri önceden girerek Windows'un duraklamadan yüklenmesini sağlayabilirsiniz

Un-Attended (Katılımsız yükleme)

Burada ürün anahtarınızı girerek Windows'un otomatik olarak etkinleşmesini sağlayabilirsiniz. Kullanıcı oluşturmayı da atlayabilir, OEM bilgilerini girebilir ve diğer bölgesel ayarları değiştirebilirsiniz.

Customization (Özelleştirme)

Windows yükleme diskinize eklemek istediğiniz ekran koruyucu, tema, masaüstü aracı, duvar kağıdı, belge, ses ve diğer ince ayarlar varsa, bunları Customization bölümü altında ekleyebilirsiniz. Oturum açma ekranının arka plan görüntüsünü de buradan değiştirebilir, Başlat Menüsü gibi bazı alanlarda ince ayarlar yapabilirsiniz.

Üçüncü adım: Diskinizi yazın

Üçüncü adım: Diskinizi yazın
Diskinizi yazabileceğiniz farklı ortamlar mevcut

Üçüncü adım: Diskinizi yazın

Tüm ince ayarları gerçekleştirdikten sonra Log bölümüne gidin ve Commit düğmesine basın. Yaptığınız tüm değişiklikler, masaüstünüzdeki geçici klasöre kaydedilecektir. Bu işlem, yaptığınız ince ayarlara göre 1 saat veya daha uzun sürebilir. İsterseniz, Export Settings düğmesine basarak yaptığınız ince ayarları kaydedebilir ve böylece daha sonra tekrar düzenleyebilirsiniz (bunu yapmanızı öneriyoruz).

İşlem tamamlandığında diski oluşturmak üzere ISO-Bootable bölümüne gidin. Burada Mode altında Direct Burn'ü seçerek diski yazabilir veya Create Image'i seçerek USB'ye yazacağınız önyükleme yapabilen bir imaj oluşturabilirsiniz. Birim adı için bir isim verin, gerekiyorsa yazma ayarlarını yapın. Make ISO düğmesine tıklayarak diskinizi/imajı yazmaya başlayın.

Bu işlem de tamamlandığında özel Windows'unuzu yüklemeye hazırsınız demektir.

Dördüncü adım: Windows'u yükleme

Dördüncü adım: Windows'u yükleme
Yüklemeyi ilk olarak Virtual PC gibi bir sanal bilgisayarda denemeniz yerinde olacaktır

Dördüncü adım: Windows'u yükleyin ve değişikliklerinizi kontrol edin

Sıra yükleme diskinizin doğru bir biçimde çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye geldi. Bilgisayarınızı önyükleme diskinizden açarak Windows'u normal bir biçimde yükleyin. Tüm Windows'unuzu ortadan kaldırmamak için bu işlemi bir sanal makine üzerinde yapmayı tercih edebilirsiniz.

Yükleme tamamlandığında size ait bir Windows sürümü karşınızda olacak. Şimdi dilerseniz değişikliklerinizin doğru bir biçimde uygulanıp uygulanmadığını kontrol edebilir, yapmanız gereken bir değişiklik olup olmadığını araştırabilirsiniz. Diskinizi baştan yapmak isterseniz, RT Se7en Lite'a geri dönmeli ve işlemleri tekrarlamalısınız. Ayarlarınızı kaydettiyseniz tüm ayarları baştan yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Okuyucu Yorumları