Kickstarter projelerinin bir garantisi var mı

1.200'den fazla kişiden 29.000 dolar para topladılar ama sonuçta ortaya çıkan: Koca bir hiç!

Paralar boşa mı gitti?

Bir Kickstarter projesine yatırım yapmak, birçok kullanıcı tarafından bir ön-sipariş sistemi gibi görünüyor. Ancak Kickstarter'da yatırım yaptığınız bir oyun, gerçeğe dönüşmeyecek uçuk bir rüya da olabilir. Bunun bir örneği de Kickstarter'dan fon desteği uman çok oyunculu korku oyunu Haunts'un iptal edilmesi.

Mob Rule Games'e bağışta bulunan 1.200'den fazla oyuncu, bu yaz geliştirici takımının yaklaşık 29.000 dolar toplamasına yardımcı olmuştu. Ancak anlaşılıyor ki bu para, Haunts'u bitirmeye yetmedi. Takımdan Rick Dakan, Kickstarter'da yaptığı bildiride oyunun iki ana programcısının tam zamanlı işlere başladıklarını ve son ayıklama, düzeltme işleri için çok kısıtlı zamanı kaldığını söylüyor. Oyunun pek yaygn olmayan Go programlama dili ile yazılmış olması da son düzenlemeleri yapacak kişinin bulunmasını zorlaştırıyor.

Geçen sene neredeyse tüm zamanını Haunts'a ayırdığını söyleyen Dakan, geçen birkaç ayın kendisi için çok güç olduğunu söylüyor. Dakan, başarısızlığı kendi üstüne alıyor ve Haunts'u yine de bir biçimde yayınlamaya çalışacağını söylüyor.

Görünüşe bakılırsa Haunts, Kickstarter ile fon toplayan oyunlar başında gerçeğe dönüşmeden çöken ilk oyunlar arasına girecek. Aslında topladığı fon miktarı çok daha büyük olan oyunların da mutlu sona erişmesi için bir garanti bulunmuyor. Haunts, potansiyel oyunculardan para toplamanın ve onları geliştirme işine katmanın, geliştirme sürecinin temel risklerini ortadan kaldırmadığının bir ispatı niteliğinde. Zira geleneksel yöntemlerle fon toplayıp başarısız olan çok sayıda oyun da bulunuyor.

Okuyucu Yorumları