Kilogram Tanımı 2018'de Yenilenecek!

Günlük alışverişlerinizi etkilemeyecek olsa da, sıkça kullandığımız ağırlık ölçüsü kilogram, ciddi bir değişim geçirmek üzere!

Kilogram, 2018'de değişiyor!

Dünya çapında kullanılan ağırlık ölçü birimi kilogram hakkında muhtemelen oturup kafa patlatmıyorsunuz. Ancak birileri, kilogramın kendini kaybettiğini düşünüyor ve birkaç senedir bu sorunu çözmek için çok ciddi çalışmalar yapıyor.

Bugünkü bir kilogram, halen fiziksel bir nesne ile belirleniyor - Paris'e yakın bir mahzende cam kubbeler altında 1889'dan beri depolanan dört santimetrelik bir platin ve iridyum silindir. Bu "orijinal kilogram" yıl içinde biraz kilo vermiş bulunuyor. Kilogramın tam olarak bir gramın 50 milyonda biri zayıfladığı söyleniyor. Bu, dünya çapında kullanılan kilogramın çok küçük miktarda hata içerdiği anlamına geliyor.

Ölçüm bilimiyle ilgilenen metrolojistler, bu sorunu onarmak için 2018'de yeni bir standart belirleyecekler. Yeni kilogram kutuda saklanan bir metal yığını yerine evrensel bir değişmezi temel alacak (Planck constant).

Metrolojistler, bu değişmezi ağırlığa dönüştürmek için çok isabetli ölçeklerden ve elektromanyetik güçten faydalanıyorlar. Yeni kilogramın ağırlığı, elektromanyetik güçle dengeleneceği için zaman içinde değişmeyecek.

Konunun son tartışıldığı 2014'te International Committee for Weights and Measures, yeni yaklaşımın sunduğu verilerin yetersiz olduğunu söylemişti. O günden bu yana birçok çalışma yapıldı ve yeni kilogram standardı, 2018'de belirlenecek gibi görünüyor. Bu değişiklik, çok ince ölçümler yapan fizikçilerin ve farmasötik firmalarının yöntemlerinde bazı değişiklikler yapmasını gerektirecek.

Okuyucu Yorumları