Kimdir bu internette dosya paylaşanlar?

Filmler, şarkılar, oyunlar: Paylaşılan korsan dosyaları paylaşanlar hakkında bilmedikleriniz burada.

Kimdir bu dosya paylaşanlar?

Portsmouth Üniversitesi'nden Joe Cox, ülke çapına hitap eden bir anket çalışması yaptı. İnsanların dosya paylaşma alışkanlıkları üzerinde yaptığı çalışmanın sonucu bir hayli ilginç. Dosya paylaşımında bulunan kitlenin ortalama yaş grubu 28.

Cox, internet üzerinden paylaşımda bulunan kullanıcıların kendilerini suçlu olarak görmediklerini söylüyor. Ayrıca bu insanların kendilerini suç işleyen insan modelinden çok, modern bir Robin Hood olarak gördüklerini de ayrıca belirtiyor.

Cox, araştırmasında paylaşım yapan grubu ikiye bölmüş durumda: Seeders ve Leechers. Seeders olarak adlandırılan grup ana kaynağa sahip olan kişileri oluşturuyor. Leecher adı altında toplanan grupsa düzenli olarak kaynak dosyaları sömürüyor. İşin ilginç yanıysa Seeders adı altındaki grubun herhangi bir kazanç için bu işi yapmıyor olması.

Araştırmasının sonucu olarak insanların birbirleriyle bambaşka bir sosyal ağ kurduğuna değinen Cox, bu grup insanların suçluluk duygusu konusunda tamamen rahat olduklarını da dile getirdi.

Okuyucu Yorumları