Kindle Fire tabletler şimdi daha güçlü!

iPad, Galaxy Tab, Zoom derken, tablet savaşının bu büyük savaşçısını gözden kaçırıyoruz!

iPad'in sert rakibi sahnede!

İnternetin en büyük alışveriş sitelerinden biri olan Amazon, büyük satış başarısı yakalayan ilk tableti Kindle Fire'ın ardından, geçtiğimiz günlerde yeni tabletlerini tanıttı. 7 ve 8,9 inçlik iki modele sahip Kindle Fire HD, büyük modeliyle iPad pazarını hedef alıyor. Eski Kindle'larda olduğu gibi Amazon fiyatları düşük tutuyor: 7 inçlik modelin fiyatı 200 Dolar, 8,9 inçlik modelinki ise 300 Dolar'dan başlıyor. Tabi bu fiyatların yurtdışı için geçerli olduğunu hatırlatalım. Tabletler, Türkiye'de resmi olarak henüz satışa çıkmış değil.

Fire HD'nin bazı detayları önceden açıklanmıştı. Lansmandan bir gece önce Amerikan televizyonlarında yayınlanan bir reklamda mutlu Kindle kullanıcıları bir hamakta 8,9 inçlik Kindle Fire HD'den film seyrediyorlardı.

7 inçlik Fire HD geniş çerçeveli bir IPS ekrana sahip. Android işletim sistemi üzerinde kendi arayüzünü çalıştıran cihaz çift çekirdekli 1,2 GHz'lik bir işlemciye sahip. Kullanılan işlemci Texas Instruments OMAP 4470 ve en azından teoride dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemciden daha hızlı. Ekran çözünürlüğü 1.280 x 800 piksel. HDMI, kablosuz ağ ve Bluetooth desteği başka cihazlara bağlantı sağlıyor. Tabletin dahili belleği 16 GB.

Kindle Fire HD 8.9" ve diğerleri

Kindle Fire HD 8.9

iPad'e rakip olması düşünülen Kindle Fire HD 8,9" ise isminden de anlaşılacağı gibi 8,9 inçlik bir ekrana sahip. Çözünürlüğü diğer modelden daha yüksek: 1.920 x 1.200 piksellik ekranda Full HD çözünürlüklü videolar rahatlıkla seyredilebiliyor. 16 GB'lik düşük bellekli modelin fiyatı 300 Dolar, 32 GB'lik model ise 370 Dolar. Her iki model de 1,5 GHz'lik çift çekirdekli işlemciye sahip.

4G destekli modellerde ise HDMI, Bluetooth ve kablosuz ağ yanında bir LTE modem de bulunuyor. LTE'li cihazların 32 GB'lik modeli 500, 64 GB'lik modeli 600 Dolar'dan satılacak.

Kindle Fire HD'nin yanında bir önceki model Kindle Fire'ın yenilenmiş modeli de piyasaya çıkıyor. Bu cihaz da 7 inçlik bir ekrana sahip. İşlemcisi 1,2 GHz hızında, kablosuz ağ desteği var ve Amazon'un sattığı film ve kitaplara erişim sağlıyor.

Amazon'un hedefi ve sonuç

Amazon'un hedefi ve sonuç

Amazon asıl kazancı içerikten elde etmeyi hedefliyor. Bu amaçla şirket lansmanda yeni tabletlerin yanında devreye soktuğu yeni hizmetleri de tanıttı. Bu hizmetler sayesinde ilginç film ve kitaplar arayanların işinin kolaylaştırılması amaçlanıyor. Kindle X-Ray istendiğinde seyredilen film görüntüsü üzerine oyuncuların isimlerini ve diğer filmlerini bilgi olarak bindiriyor.

İşin kötü tarafı, her ne kadar Android 4 ICS ile çalışsa da, yeni Amazon tabletlerde Google'a ait neredeyse hiçbir şey yok. Amazon, kendi marketini ön plana çıkartmak için Google Play Store'u bile tabletine sokmuyor. Play Store'a ulaşmanın tek yolu ise, cihazı Root'lamaktan geçiyor.

Sonuç:

Amazon'un yeni tabletleri bizce iPad ile değil, daha düşük fiyatlı Google Nexus 7 ile rekabet etmeli. Google'ın tableti iyi bir işletim sistemine sahip ama Amazon'un kendi arayüzü özellikle tablet kullanımında acemi olanlar için iyi bir başlangıç sunuyor ve tabii Amazon sitesindeki satışları arttırma potansiyeli taşıyor.

İki modeli de, test merkezimize konuk ettiğimizde yakından inceleyeceğiz. Bizi izlemeye devam edin!

Okuyucu Yorumları