Kısa pil ömründen kurtaracak teknolojiler!

Akıllı ceplerin zayıf noktası kısa pil ömrü, bu yeni pil teknolojileriyle tarih olabilir!

Geleceğin pilleri!

Akıllı ceplerinin pillerinin çabucak tükenmesi, onların ortak dertleri arasında. Pil ömrünüzü uzatmak için yapabileceğiniz birçok şey tabi ki var. Örneğin en çok enerji tüketen bileşenlerden olan ekranınızın parlaklığını kısmak ve ekranın açık kaldığı süreyi azaltmak, pilinizin daha uzun dayanmasını sağlayabilir.

Peki bugünkü lityum iyon pillere hep mahkum mu kalacağız? Bizi bekleyen yeni teknolojiler hangileri?

University of Maryland'da yeni yapılan araştırmada, bir karbon nanotüp içerisinde küçük silikon damlaları büyüterek lityum-iyon pili fazladan şarj etmenin bir yolu bulundu. Yöntem henüz tamamlanmaktan uzak - örneğin katot ve elektrotun da bu ek şarjı kavrayabilmesi gerekiyor. Ancak bu eksiklikler giderildiğinde piller, daha yüksek bir enerji yoğunluğu sunabildiği gibi belki de 5 kat daha fazla şarj/deşarj döngüsü sunabilecek.

Devamı, haberimizin ikinci sayfasında...

Yeni nesil piller

Yeni nesil piller

Yeni nesil piller

Bazıları lityum-iyon pillerin üzerinde çalışarak onları geliştirmeye uğraşırken, bazı bilim adamları daha yenilikçi fikirlere önem veriyorlar.

Bunlar arasında en çok gelecek vadeden fikir, grafeni temel alıyor. Tek katmanlı karbondan oluşan pil, esnek yapısı, birkaç dakikada şarj olabilmesiyle şu anki teknolojileri açık ara geride bırakabilir.

İngiltere hükümeti, bu maddenin ticari amaçlar için geliştirilmesi için 21.5 milyon sterlin ayırmış bulunuyor. Vorbeck Materials gibi şirketler, grafen pillerin üzerinde çalışmaya başladılar bile.

Harvard profesörü Jennifer Lewis ise 3D baskı yoluyla bir entegre elektrot yığınının nasıl basılabileceğini göstermişti. Bu teknoloji, pilin boyutu bir kum tanesi boyutuna kadar düşürebilir. Lewis, pilin sunduğu en önemli kazanımın ağırlıkta olduğunu söylüyor.

Bir başka fikir ise daha da ileri giderek pil teknolojisini "mikro" boyuta indirgemekten geçiyor. University of Illinois'de geliştirilen yeni mikro-piller, anot ve katotları mikro-yapı seviyesinde entegre ediyorlar. Bu ise pillerin şu anki boyutlarının 30'da birinde olmalarını ve bin kez daha hızlı şarj olmalarını sağlıyor.

Okuyucu Yorumları