Kısa web adreslerine Firefox çözümü...

Long URL Please: Bu küçük Firefox eklentisi ile kısa web adresi kabusu sona erecek...

Çözüm yine Firefox'ta!

Upuzun bir bağlantı yerine sadece birkaç harften oluşan bir bağlantı kimi zaman daha pratik olabiliyor, kimi zaman da daha güzel görünebiliyor. Ama bu kısa web adreslerinin arkasındaki gerçek adresler gizlendiğinden bu oldukça önemli bir güvenlik açığı oluşturuyor.

Çoğunlukla tinyURL ve bit.lys alan adlarıyla karşımıza çıkan bu adresler ilk bakışta kullanıcıyı nereye götüreceklerini belli etmiyorlar. Kimi zaman sizi bir Youtube videosuna ulaştırabildikleri gibi zararlı sitelere de yönlendirebiliyorlar. Örneğin kullanıcı bir banka giriş sayfası görünümündeki siteye yönlendirilebiliyor. Web tarayıcısının adres satırında gerçek site adresi gözükmüyor. Bu da kullanıcıları oldukça tedirgin ediyor.

Siz de bu tür bağlantılarla karşılaştığınızda tereddüt içinde tıklayanlardan veya hiç tıklamayıp tümüyle vazgeçenlerdenseniz size bir sürprizimiz var: "Long URL Please" eklentisi sayesinde Firefox'da bu kısa adreslerin gerçekte sizi nereye ulaştıracağını görebileceksiniz. Bu sayede kısa linkler tümüyle uzun, sizi nereye götüreceği belli bağlantılara dönüşüyor. Bunlara tıkladığınızda da gerçek adresi tarayıcınızın adres satırında tümüyle görebiliyorsunuz.

Artık kısa adreslerden korkmak yok!

Okuyucu Yorumları