Klasik RPG'ler yeniden doğdu!

Nostaljik RPG'leri seviyorsanız, aynı atmosfere sahip bu yeni oyunları mutlaka deneyin!

En yeni nostaljik oyunlar!

Bilgisayar oyunları uzun zamandır hayatımızdalar. Oyunlar hakkındaki birçok fikir ve adet ise bugün unutulmuş durumda. Aslında oyun yapımcıları, bu fikirlerin bazılarını bilerek terk etmiş bulunuyorlar. Aranızda hiç kimse ışınlayıcılarla dolu karanlık zindanlarda yolunu bir grafik kağıdıyla bulmayı özlüyor mu bilmiyoruz. Ancak bazı oyuncular, eski macara oyunlarını çok özlüyorlar.

Bir emülatör yazılımı aracılığıyla sevdiğiniz eski oyunları oynamanız mümkün olsa da, eski stilde tasarlanmış yeni oyunlar oynamak istiyor da olabilirsiniz. Bu makalemizde, eski fikirleri temel alan ve bunu yeni oyun anlayışı ile başarıyla bir araya getiren birkaç oyunu size tanıtmak istiyoruz.

RPG oyunları: Knights of the Chalice

RPG oyunları: Knights of the Chalice
Büyük pikselleri ve RPG'yi sevenler için Knights of the Chalice

İsterseniz klasik rol oynama oyunlarıyla (RPG) başlayalım. Burada değineceğimiz tüm oyunların, tek oyunculu ve dönüş tabanlı olacağını belirtelim. SSI'nin "Gold Box" Advanced Dungeons & Dragons oyunlarını sevenler, Knights of the Chalice'i de harika bulacaklardır. Demo sürümü ücretsiz olarak indirilebilen oyun, 24 dolar karşılığında satılıyor. Oyun, D&D 3.5 kural setinin basitleştirilmiş bir sürümünü kullanıyor.

Öncelikle dört kişilik bir grup oluşturuyorsunuz ve görevlerinizi yerine getirmeye başlıyorsunuz. İlk fark ettiğiniz gerçek ise, düşmanlarınızın seviyenizle pek de eşleşmediği oluyor. Dolayısıyla sık sık kaldığınız yeri kaydetmeniz tek çözüm. 8-bit stildeki grafikler, kaba görünüyor ancak oldukça renkli. Hangi düşmanın sizi öldürmek istediği veya hangilerinin kendi karakterleriniz olduğunu karıştıracağınızı garanti ediyoruz.

Eschalon: Book II

Eschalon: Book II
Eschalon: Book II

Eschalon: Book II daha modern, 1990'lı yılların ortalarına ait izometrik grafiklere sahip olsa da ve sizi tek karakter ile sınırlasa da, kolları kaldırıp indirmek, karanlık geçitlerde dolaşmak, çeşitli alanlardaki yeteneklerinizi geliştirmek ve karmaşık senaryo içinde ilerlemek genellikle sizi eğlendirmeyi başarıyor.

Bazı eski oyunlarda her şeyi çalmanız mümkün iken, Eschalon'da bekçilerin sizi görmediğinden emin olmalısınız. Oyunda açlığınızı ve su ihtiyacınızı doğru bir şekilde idare etmeli, silahlarınızın yavaşça ömrünün bittiğini unutmamalısınız. Bu ücretsiz demo sürümünde birkaç yer ve görev bitirmeniz mümkün. Oyunun tam sürümü ise 25 dolar.

Avadon: Black Fortress ve Cthulhu Saves the World

Avadon: Black Fortress ve Cthulhu Saves the World
Cthulhu Saves the World

Yukardan bakılan izometrik stildeki diğer bir oyun ise Avadon: The Black Fortress. Oyun, size yardım edecek karakterlele toplanarak daha karmaşık taktikler geliştirmenize ve en iyi yetenek karışımını belirlemenize izin veriyor. Grafikler son kalite olmasa da, keskin ve temizler. Ücretsiz demo sürümü, oyunun tamamının yaklaşık yüzde 10'unu içeriyor.

NES stili RPG severler ise Cthulhu Saves the World'ü çok beğenecekler. Oyunda birbirinin benzeri mağaralarda dolaşırken yolumuzu kaybettiğimizi itiraf etmeliyiz, ancak sonuçta kaybolmak da RPG türünün içindeki bir olgu.

NEStalgia, Dominions 3: The Awakening...

NEStalgia, Dominions 3: The Awakening...
Dominions 3: The Awakening

MMORPG türünde ise size NEStalgia'yı önerebiliriz. Oyunun sunucularında genellikle 20 ile 40 arasında oyuncu bulunuyor, dolayısıyla "MMORPG" ismindeki "büyük" sözcüğü gibi dev bir oyuncu kitlesi yok. Ancak bu topluluk küçük de olsa arkadaş canlısı. Tipik bir World of Warcraft stili oyundan oldukça farklı olan NEStalgia'da karakterler oldukça minik, dolayısıyla hangi karakterin kim olduğunu anlamak zor.

Bir hikaye üzerinde ilerlemek yerine strateji oyunlarını tercih edenler ise, Dominions 3: The Awakening'i deneyebilirler. Oyunda birliklerinize seviye atlabiliyor, kaynakları ilginç bir şekilde yöneterek, konumsal taktiklerle rakibinizi alt etmeye çalışıyorsunuz.

Eğer 3 boyutlu grafiklere sahip bir oyun arıyorsanız, tam sürümü ücretsiz olarak sunulan The Elder Scrolls Chapter II: Daggerfall'u indirebilirsiniz. Morrowind ve Oblivion'un atası sayılabilecek "2.5 boyutlu" oyunda 3 boyutlu bir arayüz, sprite tabanlı canavarlar sizi bekliyor. Oyun dönüş tabanlı değil ve gerçek zamanlı olarak oynanıyor. En iyi performans için oyunu DOSBox gibi bir emülatör içerisinde oynamanızı tavsiye ediyoruz.

Okuyucu Yorumları