Klerksdorp küreleri: 3 milyar yıllık kayada bulunan garip kürelerin sırrı ne?

Komplo teorisyenleri tarafından uzaylıların kanıtı olarak gösterilen, kendi başlarına döndüklerini iddia edilen gizemli Klerksdorp kürelerinin altında yatan gerçek ne?

3 milyar yıllık kayada bulunan Klerksdorp kürelerinin sırrı ne?

Yıllar önce Güney Afrika'daki pirofilit yataklarında bulunan Klerksdorp kürelerinin garip varlıklar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ortalarında dikiş benzeri çizgiler bulunan bu küçük antik topların neden uzaylıları ve eski, unutulmuş medeniyetleri içeren komplo teorilerine konu olduklarını anlamak çok zor değil.

1980'lerde yayınlanan haberlerde bu kürelerin “hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediğimiz daha yüksek bir medeniyet, tufan öncesi bir medeniyet” tarafından yapıldığı söyleniyordu. Bunu söyleyen müze küratörü, aynı zamanda kürelerin titreşimsiz bir vitrinde kilitliyken bile kendi kendilerine döndüğünü iddia ediyordu.

Bazı kişiler, 3 milyar yıllık kayalarda bulunmasına rağmen bu kürelerin ancak üretilmiş, sahte bir ürün olabileceğini iddia ederken, daha uç noktalara giden diğerleri ise uzaylıların kanıtı olduklarına inanıyordu.

Gizemli Klerksdorp kürelerinin altında yatan gerçek

Kürelerle ilgili iddialar, 2006 yılında jeolog Bruce Cairncross'un dikkatini çekti. Cairncross, bu küreleri “gizemli küreler” olarak tanımlayan bir makaleden ve taşları bir medyuma inceleterek eski bir uzay gemisinin kalıntıları olduğunu ilan eden bir programdan görmüştü.

Cairncross, incelemelerinin ardından, Dominion Group olarak bilinen jeolojik bir oluşumda bulunan küreler için mantıklı bir açıklama getirdi. Bu doğal yapı, üstte biriken volkanik lav katmanları ile konglomeradan oluşuyor. Ona göre volkanik kaya katmanları, çok fazla basınç ve ısının etkisinde kalmasının ardından, içinde Klerksdorp kürelerinin bulunduğu kılıf olan pirofilite dönüştü.

Bu küreler bütünleşme (konkresyon) olarak bilinir. Ana kayaya göre farklı minerallerden yapılmış küresel, eliptik veya basık bu nesneler, dünya çapında binlerce örnek ile aslında oldukça yaygın. Bunlar, suyun hareketine izin verdiği için genellikle pirofillit gibi ince taneli kayalarda bulunur.

Cairncross, “Sulu bir çözeltiden çökelerek ve ana kayada kristalleşmiş minerallerden oluşurlar” diyor ve devam ediyor: “Ana kaya her yerde eşit dokulu olduğu için, betonun büyümesi her yönde sınırsız, 360 derecelik, üç boyutlu bir küre olarak gerçekleşir." Ayrıca sıvı hareket ediyorsa veya onu çevreleyen kaya her yönde aynı kıvamda değilse oluşan küresel şeklin bozulabileceğini de ekliyor.

Klerksdorp küreleri kendi kendine dönüyor mu?

Kürenin neden “kendi kendine” döndüğünün gizemi ise taşlara adını veren Klerksdorp Müzesi'nin küratörü tarafından açıklanmıştı. Küratör R. Marx, “Birkaç yıl önce, kürelerden bir sansasyon yaratmak isteyen bir gazetecinin ziyareti sırasında küreyi orijinal konumuna (cam bir rafın üzerine) koydum. Yuvarlak olduğu için biraz dönmesi çok doğal ve (altın) madenciliği faaliyetlerinden dolayı birçok yer sarsıntısı yaşıyoruz” demişti.