Kod Adı Manzara Artık Bilgisayarımızda

Microsoft'un yeni işletim sistemi Vista hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda bulacaksınız

Yeni Pencere Vista

Microsoft, son güncel işletim sistemi Windows XP'den 5 yıl sonra yepyeni bir işletim sistemini geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürdü. Windows Vista adı verilen bu yeni işletim sistemi görsel açıdan en başarılı, kullanımı bakımından en kolay ve bir o kadar zevkli, güvenlik olarak da en güvenli olarak lanse edildi. 32Bit ve 64Bit seçenekleriyle bol yazılım ve donanım desteğiyle gerçek performansı vaadediyor. Ürünün fiyatları da kullanım alanına göre farklılık göstermekte. Home Basic adı verilen ve ev kullanıcısına hitap eden versiyon ülkemizde 105 USD + KDV civarında bir fiyat etikeyle satışa sunulurken, en lüks kullanım özelliklerine sahip olan "Ultimate" versiyonu ise 419 USD + KDV gibi bir fiyatla piyasada.

Vista Geldi! Pamuk Eller Cebe!

Vista Geldi! Pamuk Eller Cebe!

Upgrade ve Fazla Maliyet

Bilgisayar almaya karar verdiğinizde, hesabınızı iyi yapmanız gereklidir. Piyasada satılan tüm bilgisayarlar Windows XP ile kusursuz çalışabilmektedirler ancak bunların pek azı Windows Vista ile tam anlamıyla uyumludur. Fiyatları ve seçenekleri göz ardı etmemek her zaman avantajınıza olacaktır.
Eğer sahip olduğunuz bilgisayarınızda Windows Vista çalıştırmak istiyorsanız elinizi cebinize atmanız gerekiyor. Çünkü fiyatı en düşük 105 dolardan başlayan ve 419 dolara kadar uzanan bu yeni işletim sistemi güçlü bir konfigrasyon istiyor.


En Dolu Özellikler Sadece Pahalı Versiyonlarda

Windows Vista güçlü bir bilgisayar için birçok yeni özellikle geliyor. Microsoft'un aşina olduğumuz standart işletim sistemi görüntüsü, Windows Vista ile birlikte gelen ve Aero-Glass adı verilen görsel olarak oldukça yumuşak ve elastiki bir özellik ile değişikliğe uğruyor. Microsoft bu özelliğin bilgisayarlarda başarılı olarak görülebilmesi için daha güçlü bir bilgisayar öneriyor ve Basic Home versiyonunda bu efektlerin üst sürümlere göre daha az kullanılabileceğini belirtiyor. En önemli ve en farklı özellikler Vista'nın Ultimate versiyonu ile kullanıcılara sunuluyor, herşeyi isteyen kullanıcıların mutlaka bu üst versiyona sahip olmaları gerekiyor, çünkü ultimate ile Home Basic arasındaki fark XP Home Edition ve Professional Edition arasında olan farktan çok çok daha fazla.


Eski Yazılımlarla Yaşanan Sorunlar

Bu yeni işletim sisteminde Xp'de kullandığımız ve eski diye tabir edebileceğimiz birçok yazılım çalışmıyor. Xp piyasada bulabileceğimiz hemen her yazılımı başarıyla çalıştırabiliyor. Çünkü sistemler ve programlar hep Xp için özel olarak tasarlanmış ve yazılmışlardır. Windows Vista çok yeni bir işletim sistemi olduğundan ve bazı çekirdek özellikleriyle Xp'den farklı olması nedeniyle her programı bünyesinde çalıştıramamaktadır. Mesela sahip olduğunuz virsu koruma yazılımları ve ağ kurma programları Vista tarafından algılanmayabilir. 3D ve Open Gl destekli oyunlarda da sıkça sorun yaşanabilir. Diğer taraftan Vista kendi içersinde sahip olduğu özelliklerle bir süre bu açıkları göz ardı edebilirsiniz.


Donanım Vista'ya Yetmeyebilir

Vista'nın sahip olduğunuz bilgisayarda tam kapasite çalışması, sistem konfigrasyonuyla doğru orantılıdır. Windows XP'yi çalıştırabilmek 64Mbyte RAM yeterli olurken, 512Mbyte RAM bile Vista'yı çalıştırmak için yeterli olmayabilir. Aynı şekilde ekran kartınızın, işlemcinizin ve sabit diskinizin de oldukça güçlü bir altyapıya sahip olması gerekiyor. Eski bir sistemde masraf yapmadan Vista'yı çalıştırmak neredeyse imkansızdır. Yazımızda Vista'nın hangi sistemlerde nasıl çalışacağı konusunda gerekli bilgileri bulacaksınız. Yine yazımızda Vista'nın çalışması için gereken minumum sitemleri ve ideal sistemleri bulacaksınız.

Tüm Vista Versiyonları

Tüm Vista Versiyonları

Bir Bakışta Vista Versiyonları

1-Vista Starter : Hem uygun fiyatlı hem de yüksek performans gerektirmeyen bu işletim sitemi 32Bit seçeneği ile karşımıza çıkıyor. Bir bilgisayarın en temel özelliklerinden faydalanmak adına tasarlanmış bu işletim sistemi ile ev kullanıcıları ya da bilgisayar öğrenmeye yeni başlamış çocuklar için ideal. Düşük fiyatlı bilgisayarlarla beraber verilecek Vista-Starter Home Basic versiyonun daha basit bir versiyonudur.

2-Vista Home Basic : Windows Vista Home Basic, temel bilgisayar gereksinimleri olan evler için hazırlanmış bir işletim sistemidir. Bilgisayarınızı daha güvenli ve güvenilir biçimde kullanmanıza yardımcı olur ve Windows Vista'nın tüm sürümleri gibi, kullandığınız yazılımlar, aygıtlar ve hizmetlerin büyük çoğunluğuyla uyumludur. Bilgisayarınızı Internet'te gezinmek, e-posta kullanarak arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim kurmak veya temel belge oluşturma ve düzenleme görevlerini gerçekleştirmek gibi görevler için kullanmak istiyorsanız, bu işletim sistemi ideal görünüyor. Fiyatı ülkemizde 105 USD + KDV civarındadır.

3-Vista Home Premium : Bu versiyon evinizdeki masaüstü ve taşınabilir bilgisayarlar için tercih edilen Windows sürümüdür. İçerdiği Windows Media Center özelliğiyle, dijital fotoğraflarınız, TV ve filmleriniz ve müzik dosyalarınızla keyifli zaman geçirmenizi kolaylaştırır. Windows Aero ile, dinamik yansımalar, düzgün animasyonlar, cam gibi şeffaf menü çubukları ve üç boyutlu düzende açık pencereler arasında geçiş yapabilme becerilerine sahip olacaksınız. HDTV ve DVD yayınlarını izleyebilmek için medya oynatıcılar özel olarak tasarlanmışlardır. Oyun konsolu Xbox 360 ile de video içeriklerini uyumlu bir şekilde entegre edebilirsiniz. Home Premium versiyonu 255USD + KDV gibi bir fiyatla satışa sunuldu.

4-Vista Business : Adından da anlaşılabileceği gibi iş hayatında kullanılacak Vista sürümü olan Business, eski sıralamaya göre Windows XP Professional sürümüne denk gelmekte. Tüm Media-Center yazılımlarını bünyesinde barındıran Business başırılı ağ bağlantı seçenekleri ve iş dünyasını kolaylaştıracak özellikleriyle dikkat çekiyor. İşletim sisteminin fiyatı 315 USD + KDV civarında.

5-Vista Enterprise: Windows Vista Enterprise Edition, dünya çapındaki büyük kuruluşların ve oldukça karmaşık BT altyapılarının gereksinimlerini daha iyi karşılamak amacıyla, BT maliyetlerini ve riskini önemli ölçüde azaltacak biçimde tasarlanmıştır. Windows Vista Business sürümünde bulunan tüm özelliklerin yanı sıra, Windows Vista Enterprise donanım tabanlı şifreleme teknolojisi kullanarak daha kapsamlı bir veri koruması sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.

6–Vista Ultimate : Windows Vista Ultimate, her şeye sahip olmak isteyenlerin seçimidir. Windows Vista'nın en eksiksiz ve en pahalı sürümüdür. Bu en pahalı sürüme sahip olmanın bedeli ise 419 USD + KDV'lik bir fiyat etiketi.

Windows Vista Birçok Yeni İşlevle Geliyor

Windows Vista Birçok Yeni İşlevle Geliyor

Yeni Windows Vista birçok yeni işlevle karşımıza geliyor. Yazımızda sizlere tüm bu yenilikleri göstermeye çalışacağız.

Yeni Dizayn ile Daha Güzel Çalışma Alanı

Microsoft yeni işletim sisteminde sunduğu Aero-Glass menü özelliği ile daha iyi bir görünüme ulaşıyor. Pencereler yarı transparan ve estetik duruyor. Bu yeni modül sayesinde iki pencere açıkken biri aktif hale getirildiğinde yumuşak renk geçişleri sağlanıyor. Windows Aero, çok daha hızlı yanıt veren, yönetilebilen ve ek görsel zenginlik düzeyine sahip bir ortamdır ve Windows kullanıcılarına daha fazla anlaşılırlık ve güven sağlıyor. Fare işaretçisini bir görev çubuğu öğesinin üzerinde beklettiğinizde, bu pencerenin içeriğini gösteren bir canlı küçük resim görüntülenir. Pencerenin simge durumuna küçültülmüş olup olmamasına ve pencere içeriğinin belge, fotoğraf veya çalışır durumda bir video veya işlem olmasına bakılmaksızın, canlı küçük resim görüntülenir ve işletim sistemini kullanırken bu estetiği hissedebilirsiniz.


Daha İyi Arama Seçenekleri Menüsü

Windows Vista kullanmaya başladığınızda, başlat menüsü gibi tanıdık öğelerin önceki Windows sürümlerine göre çok daha hızlı, kullanışlı ve yardımcı olduğunu farkedersiniz. Başlat menüsünde, Hızlı Arama adı verilen ve kişisel bilgisayarınızda herhangi bir öğeyi bulmanıza ve başlatmanıza yardımcı olan yeni özellik aracılığıyla tümleşik masaüstü araması yapılabilir. Bir sözcük, ad veya cümle yazdığınızda, hızlı arama özelliği aradığınız doğru dosyayı bulabiliyor.. Yeni başlat menüsü, kişisel bilgisayarınızda yüklü olan tüm uygulamalar arasında gezinmeyi oldukça kolaylaştırıyor. Düşük performansı gideren basamaklı "Tüm Programlar" görünümüyle yeni başlat menüsü, herhangi bir öğeyi çok daha hızlı başlatmanıza yardımcı olabiliyor. Windows Vista'da bir ögeyi arayıp çalıştırmak sadece saniyelerinizi alıyor.


Çok İşlevli Standart Araçlar

Microsoft Vista eski sürümlerdeki birçok aracın en yeni ve gelişmiş sürümleriyle entegre olarak geliyor. Vista'nın yeni standartı Internet Explorer 7 ile birlikte geliyor. Phishing Filtreleme özelliği kullanan yeni web tarayıcısıyla birlikte sayfalar arası geçiş artık hem daha hızlı hem de daha güvenli bir şekilde gerçekleşiyor. Standart mail programı Outlook Express ile kullanımı daha kolay ve daha ayrıntılı getirebiliyorsunuz. Yeni Outlook Express SmartScreen teknolojisini kullanıyor. Spamlara geçit vermeyen yapısıyla daha güvenli bir kullanım sunuyor. Partisyon programlama işlevi sayesinde sabit diskinizi dilediğiniz gibi bölümleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. indows Vista Home Premium fotoğraf, video, TV, film, müzik ve oyunları görüntüleme ve paylaşma da dahil, dijital eğlence deneyiminizi her açıdan geliştirir. Örneğin, Windows Vista Home Premium kendi DVD'lerinizi oluşturmanıza ve kendi yüksek tanımlı filmlerinizi düzenlemenize olanak tanır. En önemlisi de, Windows Vista Home Premium bilgisayarınızı her şeyin bir arada olduğu tam bir ev eğlence merkezine dönüştürmek için gerekli tüm Windows Media Center özelliklerini içerir. Windows Vista'da çalışan Windows Media Center müziklerinizin, fotoğraflarınızın ve DVD filmlerinizin keyfini çıkarmanın yeni yollarını sunar. Windows Media Center'ı, sevdiğiniz TV dizilerini (hatta HDTV yayınlarını) kaydedip izlemek ve yeni türlerdeki çevrimiçi eğlence içeriğine erişmek için de kullanabilirsiniz. Windows Vista Home Premium'u Microsoft Xbox 360 aygıtınıza bağlayarak Media Center deneyimini evinizde birden çok odaya da yayabilirsiniz.

Bill Gates : "Daha Güvenlisi Yok"

Bill Gates : "Daha Güvenlisi Yok"

Tarihteki En Büyük Güvenlik

Windows Vista Enterprise, bilgisayar kaybolur veya çalınırsa önemli verilerin ve fikri mülkiyet haklarıyla korunan malzemelerin yanlış ellere geçmesini engelleyen yeni Windows BitLocker Sürücü Şifrelemesi teknolojisini içeriyor. Windows BitLocker, şirketinizin fikri mülkiyet haklarıyla korunan malzemelerinin daha fazla güvende olduğunu ve stratejik servetiniz olarak kalacağını bilerek rahat etmenizi sağlayan donanım tabanlı veri şifreleme teknolojisi kullanır. Ayrıca, sabit diskin tümü şifreli olduğundan, Windows BitLocker eski bilgisayarların kullanımdan kaldırılma maliyetlerini azaltıyor. Her boyutta işletme için, Windows Vista Business BT departmanınızın kullanıcı sistemlerini yönetici olarak değil, standart kullanıcı olarak oturum açılabilecek biçimde yapılandırmalarına olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştır. Windows Vista Business, standart kullanıcı hesaplarının önceki Windows sürümlerinde karşılaşılabilen uyumluluk ve kullanılabilirlik sorunları yaşanmadan kullanılmasına olanak tanır. Bu yeni özellik kuruluşunuzdaki bilgisayarlara zarar verebilecek kötü amaçlı bir saldırı olasılığını önemli ölçüde azaltır.

Vista Tam Bir Oyun ve Uygulama Canavarı

Vista Tam Bir Oyun ve Uygulama Canavarı

Daha Güçlü Oyun ve Uygulamalar

Windows Vista, oyunlarınıza erişmenizi, onları yönetmenizi ve oynamanızı kolaylaştıran geliştirmeler içerir. Oyun klasörü, başlat menüsünün hemen sağında görünür. Kişisel bilgisayarında depolanan tüm oyunların tam listesini sağlar. Her oyunun küçük resim grafikleri, oynamak istediğiniz oyunlara kolay erişim sağlar ve oyunu yayımlayan ve geliştiren, son oynadığınız zaman, oyunun hangi sürümüne sahip olduğunuz ve oyunun yayımlanma tarihi, türü ve derecelendirmesi gibi ayrıntılı bilgiler görüntüler. Ekran kartları tam kapasite desteklenir, kullanılır ve gerçek oyun keyfi sağlanır. Evrensel Denetleyici desteği, kişisel bilgisayarınız ve Xbox 360 ile aynı denetleyiciyi kullanmanıza olanak tanır. Windows Vista'yla ile "Chess Titans" ve "Purple Place" adında günlük hayatta sıkça oynayabileceğiniz masaüstü oyunları geliyor. En önemlisi ise yepyeni DirectX 10 teknolojisi bu yeni işletim sistemi ile kullanıcılara "merhaba" diyor.

Windows Vista Güçlü Sisteme İhtiyaç Duyuyor

Windows Vista Güçlü Sisteme İhtiyaç Duyuyor

Windows Vista Bol Gigahertz'li İşlemci İstiyor

Microssoft yaptığı açıklamada Windows Vista işletim sistemini çalıştırmak için en az 1GHz hızında bir işlemci hızı istiyor ki bu sadece işletim sisteminin masaüstü görüntüsüne ulaşmak için kullanılabilir ve uygulama çalıştırmak gerçekten oldukça zordur.


PC'nizi Vista'ya Hazırlayın

Bilgisayarınız Vista'ya hazır mı? Bunu öğrenebilmeniz içim Microsoft'un sitesine girmeniz yeterli. Windows Vista Yükseltme Danışmanı RC sürümü ile, şu an kullandığınız bilgisayarın Windows Vista'ya yükseltmeye hazır olup olmadığını belirlemenize yardımcı oluyor. Aynı zamanda size en uygun Windows Vista sürümünü seçmenize de yardım ediyor. Yükseltme Danışmanı'nın RC sürümünü karşıdan yükleyerek, varolan bilgisayarınızı çözümleyin ve ayrıntılı geribildirimden yararlanarak, bilgisayarınızın kullanmak istediğiniz Windows Vista sürümüne hazır olduğundan emin olabilirsiniz.

Gerekli Minimum Bilgisayar Özellikleri

Gerekli Minimum Bilgisayar Özellikleri

Vista'yı çalıştırabilmek için gerekli en düşük Sistem Konfigürasyonu

İşlemci

-PC : Eğer işlemci hızı 1GHz ise ve 64Bitlik bir mimariye sahipse işletim sistemi çalışabilir. AMD Sempron'un bu kabiliyete sahip bir modeli Vista'yı çalıştırabilmek için yeterli olabilir. Intel'in Celeron D ve Pentium 4 modelleri de bu yeni Windows'ta iş görebilmek için yeterli olabilir.

-Notebook : Taşınabilir bilgisayarlar için tasarlanmış AMD işlemci ailesinin üyesi Turion64 serisi sistemi çalıştırabilmek için yeterli kabileyete sahiptir. Intel'in dizüstü bilgisayarlar için özel olarak tasarladığı PentiumM işlemciler de işlemci hızlarının yeterli olması durumunda sistemi çalıştırabilir. CeleronM işlemciler de Vista'yı çalıştırabilir ancak biraz sorun yaşatabilir.


Bellek

-PC : Windows Vista her ne olursa olsun içerdiği fonksiyonların çalışabilmesi için en az 512Mbyte'lık bir RAM'e ihtiyaç duyuyor. Sistemdeki belleğin DDR ve DDR2 olmasına da dikkat edilmesi gerekiyor. Çift kanallı bu RAM ailesi Vista'yı çalıştırabilmek için hayati önem taşıyor.

-Notebook : Sistemin yine en az 512Mbyte'lık bir DDR veya DDR2 belleğe ihtiyacı vardır. Kullanılan birçok dizüstü bilgisayarda ekran kartı bellek ile ortak kullanılır ve bu paylaşımdan dolayı sistemin ihtiyaç duyacağı bellek miktarı da yükselir. Bir dizüstü bilgisayar alırken bellek miktarına ve grafik işlemcisine dikkat edilmesi gerekiyor.

Grafik Kartı

-PC : Windows Vista, grafik kartı olarak Aero efektli arayüzü gösterebilmek için DirectX9 grafik fonksiyonlarını tam destekleyen bir karta ihtiyaç duyuyor. Nvidia GeForce ya da Ati Radeon çipsetli günümüzün standart özellikli grafik kartları Vista işletim sistemini çalıştırabilmek için yeterlidir. Grafik kartının minimum özellikteki görüntüleri ekrana yansıtabilmesi için en az 64Mbyte'lık bir bellek sahibi olması gerekiyor.

-Notebook : Dizüstü bilgisayarlar genelde paylaşımlı ekran kartı sistemi kullanılar. Bu sistemler genel olarak Intel'in ürettiği çipsetleri kullanılırlar ve çoğu eski modelde ekstradan bir 3D desteği vermezler. Intel'in güncel 915GM ya da 945GM çipsetli grafik işlemcileri DirectX9'u başarılıyla desteklerler ve Vista'ya hazırdırlar.


Sabit Disk

-PC : 80 Gbyte'lık bir sabit disk Vista'yı kurup çalıştırmak için yeterlidir. Vista yoğun bir işletim sistemi olduğundan dolayı kurulumda ve sonrasında en az 6GByt'lık bir disk alanı kullanır. Vista'da başarılı bir performansa erişebilmek için sabit diskin SATA teknolojisini desteklemesine dikkat edilmelidir.

-Notebook : Dizüstü bilgisayarların sabit diskleri genelde masaüstü bilgisayarlara oranla daha küçük bir kapasiteye sahiptirler. Windows Vista'yı sisteme kurmak ve kullanmak için 60Gbyte'lık bir sabit disk alanı yeterli olacaktır ancak daha yüksek bir sabit disk alanı her zaman avantajdır.

Tavsiye Edilen Sistem Özellikleri

Tavsiye Edilen Sistem Özellikleri

Vista'yı Çalıştırabilmek İçin Tavsiye Edilen Sistem Özellikleri

İşlemci

-PC : Windows Vista, en son teknolojinin kullanıldığı Intel'in çift çekirdekli işlemcisi Core2Duo ile oldukça başarılı bir performans çıkarabiliyor. AMD'nin Athlon64 X' işlemcisi de fiyat bakımından daha uygun bir alternatif olabilir çünkü test sonuçlarına bakılacak olursa bu işlemci ailesi de Vista'da oldukça başarılı performans sergiliyor.

- Notebook : Dizüstü bilgisayarlarda da çift çekirdek işlemci teknolojisi sahip olan işlemciler tavsiye ediliyor. Intel'in Core ve Core2Duo işlemcili bir bilgisayarında, Vista başarılı sonuçlar veriyor. AMD'nin Turion işlemci ailesinin yüksek MHz'li ve 64Bitlik çift çekirdekli işlemcileri performanslı bir kullanım sağlıyor.

Bellek

-PC : Vista'nın normal işlevini tam şekilde yerine getirebilmesi için en azından 2Gbyte'lık bir bellek tavsiye ediliyor. Ancak işletim sistemini kullanırken daha fazla performans isteyenlerin seçeneği de 64Bit destekli bir sistemde 4Gbyte'lık bir bellek olabilir. Bu belleklerde dikkat edilmesi gereken özellik yine DDR2 teknolojisinde ve en az 667 MHz'de çalışma yeteneğidir.

Notebook : Artık birçok dizüstü sistem yüksek denebilecek bellek seçenekleriyle kullanıcılara sunuluyor. Bu sistemlerde işletim sisteminden başarılı bir performans alabilmek için 2Gbyte'lık bir bellek yeterlidir. Dikkat edilmesi gereken yine belleklerin DDR2 olup olmadığıdır.


Grafik Kartı

- PC : Vista'nın gerçek efektlerini ekrana yansıtabilmek için piyasada bulunan, daha çok oyunlarda iyi grafik elde eden yeni nesil ekran kartlarının hemen hepsi yeterli olabiliyor. Nvidia'nın GeForce 7600GT çipsetine sahip ekran kartları ile Vista'nın meşhur Aero efektlerini yakalayabilirsiniz. Aynı şekilde ATI'nin Radeon X1600XT çipli grafik kartları da işletim sisteminin tüm efektlerini monitöre taşıyabiliyor. Ancak en iyi performansa ulaşmak istiyorsanız Nvidia'nın GeForce 8800 çipsetli(GTS ve GTX) ve 900 dolar civarındaki bir grafik kartı ile bulutların üzerie çıkabilirsiniz. Vista'da performans yakalayabilmek için grafik kartlarının 256Mbyte olmalarına dikkat edilmesi gerekiyor.

- Notebook : Dizüstü bilgisayarlar genelde masaüstü sistemlerden daha düşük özelliklere sahiptirler ancak veriyollarının birbirlerine daha yakın ve oturmuş bir şekilde yer almaları sayesinde bir masaüstü sistemin gösterdiği performansı yakalayabiliyorlar. Nvidia'nın GeForce Go7600 çipsetine sahip bir model ya da ATI'nin Radeon X1600 çipsetiyle donatılmış bir laptopta Vista efektleri başarılı bir şekilde görüntülünebiliyor. Mobil grafik çipsetinin en az 128Mbyte olmasına dikkat edilmelidir.


Sabit Disk

- PC : Windows Vista, SATA ve NCQ teknolojisine sahip bir sabit disk ile en iyi şekilde çalışır. RAID sürücüsü de desteklenmiş bir sabit disk ile de hız sınırları zorlanabilir. 250Gbyte'lık bir sabit disk ile Vista'da başarılı bir çalışma ortamı sağlanabilir.

- Notebook : Dizüstü bilgisayar mobil cihazlar oldukları için 2,5 inçlik sabit diskler kullanırlar ve bunların ortalama yükseklikteki sabit disk alanları da 160Gbyte'lık kapasiteye sahiptir. Bu mobil cihazlarda Vista işletim sistemini çalıştırabilmek için böyle bir sabit disk alanı büyüklüğü performans için yeterlidir.

Okuyucu Yorumları