Korkunç cep faturalarına son!

Cep veya tablette 3G internete bağlanıp "uçuk" faturalarla boğuşmak istemiyorsanız doğru yerdesiniz!

Korkunç faturalara son!

Dışarıdayken cebinizden YouTube'da HD videolar izleyip, internette siteden siteye dolaşıp, Instagram'a fotoğraf yükleyerek interneti bolca kullanıyorsanız ve kısıtlı bir mobil planınız varsa, ay sonuna doğru karşınıza çıkabilecek hiç de hoş olmayan bir fatura sürprizinden haberdarsınızdır.

Ancak veri kullanımınızı kontrol altında tutmanın akıllıca, aynı zamanda çok kolay birkaç yolu var. İşte sizi kotanızı aşmaktan ve tarifenize ek ücretler ödemekten kurtarabilecek 4 ipucu.

Evde Wi-Fi ağını kullanın: Artık neredeyse her tablette 3G özelliğine ek olarak bir Wi-Fi bağlantı desteği de var. Evinize ulaştığınızda internete Wi-Fi'dan bağlandığınızdan emin olun. Bu sayede son derece kıymetli mobil verilerinizden (ve aynı zamanda pilinizden) önemli ölçüde tasarruf edebilirsiniz.

Dışarıdayken Wi-Fi bağlantısını kullanmanız mümkünse, yine Wi-Fi'dan faydalanın. Ancak herkese açık Wi-Fi ağlarındayken şifresiz sitelere parolalarınızı asla yazmayın, bu tür bağlantılarda kolaylıkla izlenebileceğinizi aklınızda bulundurun.

Veri izleme araçlarını kullanın: Android 4 ve üzerinde veri kullanımınızı izlemenizi sağlayacak bir işlev bulunuyor. Ayarlar > Veri kullanımı yolunu izleyerek hangi uygulamanın ne kadar veri tükettiğini ve toplam tüketiminizi görebilirsiniz.

Apple iOS'ta da benzer bir işlev var. Ne kadar veri gönderip aldığınız Ayarlar > Genel > Kullanım > Mobil kullanım altında görebilirsiniz. Ancak iOS'da hangi uygulamanın ne kadar veri gönderip aldığını görmeniz mümkün değil. Böyle bir işlev için Onavo veya Data Master uygulamalarını kullanabilirsiniz.

En çok veriyi hangi uygulamaların tükettiğini bulduktan sonra bu uygulamaları daha dikkatli kullanarak veya duruma göre kullanmayarak veri kullanımınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Push işlevlerini kapatın

Push işlevlerini kapatın

Push işlevlerini kapatın: Siz herhangi bir eylemde bulunmadan telefonunuza içerik gönderilmesini sağlayan Push hizmetleri, bazı durumlarda veri tüketiminizi artırabilir. Gelen e-postalarınız, birden çok sosyal ağı sürekli kullanmanız veri tüketiminizi yavaş da olsa sınıra ulaştırabilir.

Android 4.0 ve üzerini kullanıyorsanız, uygulamaların veri gönderip alma işlevini önceki maddemizde bahsettiğimiz Veri Kullanımı menüsünden devre dışı bırakabilirsiniz. Bu ekranda uygulamaya dokunmanız ve Uygulama Ayarlarını Görüntüle 'ye dokunmanız yeterli.

Google, Facebook ve diğer hesapların eşitleme ayarlarını Ayarlar > Hesaplar ve Ayarlar > Hesaplar ve Eşitleme altından (4,0 öncesi cihazlarda) düzenleyebilirsiniz.

Eş işlevleri iOS altında Ayarlar > Uyarılar bölümünde bulacaksınız. iOS'un belirli işlevleri için mobil veri aktarımını kapatmak için Ayarlar > Genel > Mobil yolunu izleyin.

HD videolara dikkat: Mobil bağlantı üzerinden HD video izlemeniz, birkaç dakikada 100MB'lık bir tüketimi aşmanız anlamına gelebilir. Kotanız çok geniş değilse, en azından eve gidene kadar videoları standart çözünürlükte izlemeyi tercih edin.

Müzikler, HD videolara göre çok daha az veri tüketse de, internetten çok uzun süre müzik dinleyerek farkında olmadan küçük boyutlu kotanızı tüketebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları