Korkunç Sovyet silahları insanlığın emrinde

Geçmişin korkutucu Sovyet silahları bugün insanlığın emrinde; ama "hayırlı bir iş" için...

Bir zamanlar korkunçtu!

Kazakistan'dan kalkış yapan roket, afet gözlemi yapacak olan iki uyduyu yörüngeye taşıdı.

Rusya'dan Strategic Space Troops'un belirttiğine göre iki uyduyu taşıyan Dnepr roketi Baikonur Kozmodrom'undan kalkış yaptı. Kullanılan roket bir Sovyet dönemi SS-18 kıtalararası balistik füzesinden dönüştürülmüş. Bir zamanlar batılı düşmanlara karşı kullanılmak için üretilmiş bu füzenin bugün böyle barışçıl amaçlarla kullanılması da ilginç bir detay olarak hafızalardaki yerini aldı. Nükleer silahlar ve süper bilgisayarlar hakkındaki makalemizi de okumayı unutmayın.

İki afet gözlem uydusunun yanında dört uydu daha taşıyan Dnepr'ın taşıdığı bir diğer önemli yük de Birleşik Arap Emirlikleri'nin ilk uzay platforumu olan DubaiSat-1'di.

Tahmin edebileceğinizden bile daha fazlası...

Tahmin edebileceğinizden bile daha fazlası...

UK-DMC2 ve Deimos-1 uzay araçları halen göklerde olan 4 platforma katılarak "Disaster Monitoring Constellation"u yani Afet Gözlem Topluluğu'nu oluşturacak. UK-DMC2 bir İngiliz, Demios-1 ise İspanyol uydusu. Bu uyduların amacı seller, depremler ve büyük orman yangınları gibi afetlerin gerçekleştiği bölgelerin hızlı bir şekilde fotoğraflarını çekmek. Çekilen fotoğraflar hızla yetkililere iletilerek afetle mücadelede durumun anlaşılması ve koordinasyon için kullanılacak.

Afetler esnasında değişen yer şekilleri büyük bir sorun oluşturuyor. Hızlı ve güncel haritalar afetlerle mücadele eden ekiplerin ilk ihtiyaçları arasında. Uydular birincil işlevlerinin yanı sıra topladıkları verilerle çekirge sürülerinin göçlerini takipten, şehir planlamasına kadar pek çok alanda fayda sağlayacak.

Okuyucu Yorumları