Koronavirüs belirtileri nelerdir? İşte Bakanlık rehberindeki belirtiler

Türkiye ve dünya koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele ediyor. Türkiye'de 14 Haziran itibarıyla toplam koronavirüs vaka sayısı 178 bin 239 oldu. Peki, koronavirüs belirtileri nelerdir? İşte Sağlık Bakanlığı Covid-19 rehberine göre koronavirüs belirtileri:

Koronavirüs belirtileri neler?

Çin'den yayılan koronavirüste dünya genelinde toplam vaka sayısı 8 milyona yaklaştı. En çok vaka ABD'de görülüyor. Türkiye'de ise 14 Haziran'da son olarak 1562 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Bu nedenle koronavirüs belirtileri nelerdir? sorusu yeniden en çok merak edilenler arasında.

KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Peki, koronavirüs belirtileri neler? Sağlık Bakanlığı internet sitesinde koronavirüs belirtileri için şu yanıtı veriyor: "COVID-19'un en yaygın semptomları ateş, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda ağrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya ishal olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaş yavaş başlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom görülmez ve kendilerini kötü hissetmezler. Çoğu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileşir.

COVID-19 KİMLERİ DAHA ÇOK ETKİLİYOR?

COVID-19 virüsünü alan her 6 kişiden yaklaşık 1'i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir. Yaşlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri, diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliştirme olasılığı daha yüksektir. Hastalığa yakalanan insanların yaklaşık % 2'si ölmüştür. Ateş, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar mutlaka tıbbi yardım almalıdır"

OLASI KORONAVİRÜS VAKASI

Peki, olası koronavirüs vakası için belirtiler neler? Sağlık Bakanlığının Covid-19 (Koronavirüs) rehberinde vaka tanımı bölümünde olası vakalar için şu bilgiler veriliyor:

OLASI VAKA

  • Ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal belirti ve bulgularından en az biri VE
  • Klinik tablonun başka bir neden/hastalık ile açıklanamaması VE
  • Semptomların başlamasından önceki 14 gün içerisinde kendisi veya yakın temaslısının hastalık açısından yüksek riskli bölgede bulunma öyküsü

VEYA

  • Ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal belirti ve bulgularından en az biri VE
  • Semptomların başlamasından önceki 14 gün içerisinde doğrulanmış COVID-19 vakası ile yakın temas eden

VEYA

  • Ateş ve ağır akut solunum yolu enfeksiyonu belirti ve bulgularından en az biri (öksürük ve solunum sıkıntısı), VE
  • Hastanede yatış gerekliliği varlığı (SARI)* VE
  • Klinik tablonun başka bir neden/hastalık ile açıklanamaması

*SARI (Severe Acute Respiratory Infections-Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları) son 14 gün içinde gelişen akut solunum yolu enfeksiyonu olan bir hastada, ateş, öksürük ve dispne, takipne, hipoksemi, hipotansiyon, akciğer görüntülemesinde yaygın radyolojik bulgu ve bilinç değişikliği nedeniyle hastaneye yatış gerekliliği

VEYA

  • Ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, tat ve koku alma kaybı veya ishal belirti ve bulgularından en az ikisinin bir arada olması ve bu durumun başka bir neden/hastalık ile açıklanamaması.

KESİN VAKA

Olası vaka tanımına uyan olgulardan moleküler yöntemlerle SARS-CoV-2 saptanan olgular

Okuyucu Yorumları