Korsan yazılım ve Türkiye!

Türkiye'de korsan yazılım kullanımı, sizce dünya ortalamasının ne kadar üzerinde? Cevap içeride...

Korsan yazılım ve Türkiye!

Bilgisayar kullanıyorum diyen hemen herkesin bilgisayarında, en azından bir adet korsan yazılım bulmak mümkün. BSA'nın bu sene 9. kez yaptırdığı araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 57'si ücretli yazılımları kaçak olarak elde ettiklerini söylüyorlar. BSA'nın iddiasına göre 2011'de dünya genelinde kullanılan korsan yazılımların toplam değeri 63.4 milyar dolar civarında. Bu da bir önceki seneye göre 4,6 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor.

BSA Yönetim Kurulu Başkanı Robert Holleyman'ın konu hakkındaki açıklaması şöyle:
"Eğer tüketicilerin yüzde 57'si dükkanlardan hırsızlık yaptıklarını itiraf etse yetkililer hemen polis devriyelerini ve cezaları artırır. Yazılım korsanlığı benzer bir yaklaşım gerektiriyor - toplum bilinci arttırılmalı ve daha ağır yaptırımlar getirilmeli."

Yazılım korsanlığı konusunda başı Çin'in çektiğini söylersek herhalde şaşırtıcı olmaz. Araştırmaya göre Çin'de kişi başına yapılan yazılım harcaması sadece 8.89 dolar. Ülkemizde ise korsan kullanım oranı yüzde 62, yani dünya ortalamasının üstünde. Gelişmiş ülke ve pazarlarda bu rakamın yüzde 24 olduğu düşünülürse aradaki fark daha da çarpıcı bir hale geliyor. Hiç şaşırtıcı olmayan bir başka sonuç ise korsan yazılım kullanan en büyük yaş ve cinsiyet grubunun "ezici bir çoğunlukla genç ve erkek" olduğu.

Okuyucu Yorumları