Korsanla mücadele eden labrador ölü bulundu

Malezya'da korsan DVD'leri bulmakla görevli olan köpek ölü bulundu. İşaretler korsanları gösteriyor.

Manny'yi kim öldürdü?

Malezya'nın ve belki de Dünya'nın en ilginç anti-korsan timi, geçtiğimiz aylarda iki yeni üye ile daha da güçlenmişti. Lucky ve Flo isimli iki labrador cinsi köpek, geçtiğimiz yıl Malezya'da yapılan korsan DVD baskınlarında önemli bir rol oynamıştı. İki şirin köpek, yapılan operasyonlarda 1,6 milyondan fazla korsan DVD'nin ve değeri 3 milyon sterlini bulan ekipmanın yerlerini tespit etmişti. Kuzey İrlanda'da eğitilen köpekler korsanların canını çok fazla sıkmış olacak; başlarına yüklü bir ödül bile koyulmuştu.

Lucky ve Flo'nun bu başarısı, ekibin biraz daha genişlemesine karar verilmesi ile sonuçlandı. Paddy ve Manny isimli iki yeni labrador, DVD'leri ve ekipmanları DVD üretiminde kullanılan kimyasalların kokusu yardımıyla buluyorlardı.

Ancak dün gelen haberler, anti-korsan timinin korsanların ilk hedefi olduğunu doğrular nitelikte. Ekibin en genç üyesi Manny, yaklaşık bir hafta önce ölü bulundu. Yetkililer, otopsinin henüz tamamlanmadığını ve bu aşamada olayın korsanlar tarafından yapılan bir sabotaj olduğunu söyleyemeyeceklerini duyurdu. Ancak Lucky ve Flo'da olduğu gibi, Manny ve Paddy için de yoğun olarak tehditlerin alındığı biliniyor.

Neden köpekler?

Neden köpekler?
Manny ve Paddy, Nisan ayında göreve birlikte başlamıştı.

Malezya'da korsanla mücadele için köpeklerin kullanılması, ülkenin sahip olduğu kötü ünden kurtulma çabası olarak görülüyor. Malezya Ticaret Bakanlığı yetkilileri, köpeklerin de yardımıyla korsana karşı büyük bir mücadele verdiklerini, ABD tarafından telif hakları ihlalleri nedeniyle izlenen bir ülke olmaktan kurtulmayı amaçladıklarını söylüyor.

Lucky ve Flo, DVD korsanları ile mücadele edebilmek için Amerikan Film Üreticileri Organizasyonu'ndan (MPAA) kiralanmıştı. Manny ve Paddy da aynı birlik tarafından finanse edildi ve mücadeleye dahil edildi.

Amerikan Film Üreticileri Organizasyonu (MPAA) Asya-Pasifik direktörü Mike Ellis, geçtiğimiz aylarda Paddy ve Manny'nin satın alınması ve eğitilmesi için 12.000 sterlinden fazlasının harcandığını açıklamıştı. Malezya çıkışlı korsan ürünleri Dünya pazarında çok fazla görmediklerini belirten Ellis, bu durumun, sorunun daha çok yerel bir sorun olduğunu ortaya koyduğunun altını çizmişti. Organizasyon, köpeklerden oluşan anti-korsan timinin bu yerel sorunun ortadan kalkması için çok büyük bir rol oynayacağını düşünüyor.

MPAA verilerine göre, organizasyona üye olan film stüdyoları, sadece 2005 yılında 3,073,000,000 sterlinden fazla bir geliri korsanlara kaptırdı. Bu kaybın 604,624,000 sterlini ise Asya-pasifik bölgesinde ortaya çıktı.

Okuyucu Yorumları