Krizin yazılım sektörüne etkisi büyük olacak

Türkiye kurumsal uygulama yazılımları pazarı, ekonomik krizin etkisini çok yakından hissedecek...

Kriz yazılımı da vuracak!

İlk tahminlere göre Türkiye kurumsal uygulama yazılımları pazarının senelik büyüme oranı 2008 yılı içerisinde %11'e geriledi, bu oran bir önceki yılın yaklaşık yarısı. 2007 yılında pazar, ülkenin genel yatırım koşullarındaki iyileşme, rekor seviyedeki FDI akışı, yoğunlaşan rekabet, kanuni yükümlülükler ve özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde EAS çözümlerine yatırım yapmanın uzun vadeli getirileri olacağına dair gelişen bilinç gibi çesitli etkenler yüzünden hızla gelişmişti.

Türkiye kurumsal uygulama yazılımları (The Turkish enterprise application software - EAS) pazarının, Türkiye ekonomisinin tümünü önemli ölçüde etkileyen makroekonomik koşullar doğrultusunda 2009 yılı içerisinde yavaşlaması bekleniyor. Öte yandan, IDC'nin son tahminlerine göre, Türkiye kurumsal uygulama yazılımları pazarının 2010 yılının ikinci yarısında iyileşmesi, 2011 ve 2012 yıllarında ise hızla büyüme göstermesi bekleniyor.

IDC Türkiye BT hizmetleri ve yazılım üst düzey analisti Mukesh Chulani yaptığı açıklamada bugünkü küresel ekonomik yavaşlamanın ışığında, özel sektör tarafından kurumsal yazılımlara yapılması planlanan harcamalar büyük ölçüde yeniden gözden geçirilecektir, dedi.

Hangi sektörler büyüyercek

Hangi sektörler büyüyercek

2007 yılı EAS pazarı toplam harcamalarının %18.7'sini üstlenen kesikli üretim sektörü, EAS harcamalarında birinci sırada geliyor. İkinci sırada proses üretim sektörü (%15.8 pay), onu takip eden iletişim ve yayın sektörü (%10.2), ardından toptan satış sektörü (%8.9) geliyor.

"İmalat, finans, inşaat ve perakende/toptan satış sektörleri, proje gecikmeleri ve iptallerden en çok etkilenmesini beklediklerimiz arasında.", diyen Chulani, "Yine de, telekomünikasyon, ulaşım, eğitim, sağlık ve merkezi/yerel hükümet gibi sektörlerde gelişen insiyatifler; EAS harcamalarında yaklaşan düşüşü hafifletecek ve hatta önümüzdeki beş yıl içerisinde bu sektörleri hızla gelişen pazarlara dönüştürecek." diyerek sözlerine devam etti.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları