Küba'da bilgisayar satışları hızla artıyor

Bilgisayar satışının serbest bırakılmasından sonra Küba'da bilgisayar satışları hızla artıyor.

Küba ve bilgisayar

Küba'nın yasal ilk ev bilgisayarları bugünlerde satışa sunulmaya başlandı ancak internet üzerindeki kısıtlamalar hala devam ediyor.

Yasaklarıyla bilgisayar dünyasında adından sıkça söz ettiren Küba hükümeti, ev bilgisayarlarının halka ulaşması konusunda artık daha esnek davranmaya başladı. Bunun ilk örneği ise şüphesiz ev bilgisayarlarının satışa yavaş yavaş sunulmaya başlaması oldu.

Ancak ülkedeki bu engelin kalkması, sorunun tamamen çözüldüğü anlamına gelmiyor. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi ülkedeki internet erişimindeki katı kurallar ve sınırlamalar hala yerinde duruyor ve bu konuda hükümetçe, daha doğrusu ülkenin lideri Raul Castro tarafından bir adım atılmış değil.

İnternet erişimindeki kısıtlamalar bir yana, masaüstü bilgisayarların halka sunulmasıyla beraber başka bir sorun daha ortaya çıktı: bilgisayarların fiyatı. 800$'ı bulan bilgisayarların halka maliyeti oldukça yüksek. Aslında 800$ çok yüksek bir meblağ olmayabilir, ancak ülkedeki bir işçiye ödenen maaş ortalamasının 20$ olduğu düşünüldüğünde, aslında halkın bilgisayar alımının hala çok zor olduğu ortaya çıkıyor. Ekstra geliri olan bazı Kübalıları ise elbette kapsam dışında tutmamız gerekiyor.

Geçtiğimiz Şubat ayında, Castro'nun bazı tüketici malları üzerindeki engelleri tek tek kaldırmaya başlamasıyla, ülkedeki pek çok tüketici DVD player ve cep telefonlarına yöneldi ve satışlarda bugünlerde adeta bir patlama yaşanıyor denebilir.

İnternet erişimi ise okullarda, iş yerlerinde ve üniversitelerde hala sağlanamıyor. Denizaltındaki fiber optik kablolara bağlanmanın mümkün olmadığını dile getiren Küba hükümeti, gerekçe olarak da Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı ticaret ambargosunu gösterdi. Ülkede sağlanan genişbant internetin tamamı uydu üzerinden sağlanıyor ve uydu kullanımı da oldukça pahalı.

Okuyucu Yorumları