Küba'da cepler artık özgür

Yeni devlet başkanı Raul Castro, cep telefonları ile ilgili önemli bir reforma imza atıyor.

Küba konuşuyor!

Daha çok yasaklar ve kısıtlamalarla gündeme gelen Küba, bu kez önemli bir reforma imza atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Fidel Castro'nun emekli olmasının ardından devlet başkanlığı görevini devralan kardeşi Raul Castro, Küba halkının artık cep telefonu kullanabileceğini açıkladı. Bilindiği gibi, daha önce Küba'da sadece yabancılar ve bazı durumlarda şirketler cep telefonundan yararlanabiliyordu. Zaten Küba'nın tüm Latin Amerika ülkeleri arasında cep telefonu kullanımında son sırada olması da her şeyi açıkça ortaya koymak için yeterli.

Küba'da cep telefonu hizmeti, doğal olarak devletin telekom tekeli ETECSA tarafından verilecek. Kübalılar kendi adlarına alabilecekleri hatları özgürce kullanma şansına sahip olacak; ancak ödemeleri yabancı yabancı kur üzerinden yapmayı kabul etmek zorunda kalacak. ETECSA, GSM hizmeti ile kazanılacak gelirin Küba'daki telekomünikasyon imkanlarının geliştirilmesi için kullanılacağını açıkladı.


Cep telefonu reformu ilk değil
Raul Castro, yaklaşık 2 hafta önce önemli bir reforma daha imza atarak tüketici elektroniği satışları üzerindeki kısıtlamaları büyük oranda kaldırmıştı. Tüm bu reformlar, Raul Castro'nun devlet başkanlığı töreninde söylediği sözlerin arkasında durduğunu gösteriyor. Castro, yaptığı konuşmada Küba halkının hayatını kolaylaştırmak için bazı kısıtlamaları kaldıracağı sözünü vermişti.

Ancak tüm bu reformların dışında, Küba'da yapılacak daha çok iş var. Örneğin Küba'da evlerden internete erişmek halen önemli kısıtlamalar nedeniyle pek mümkün değil. Aynı şekilde, bir Küba vatandaşının ülke dışına çıkması da çok kolay değil. Bakalım, yeni başkan Raul castro'nun reformları nereye kadar gidebilecek?

Okuyucu Yorumları