Küçük kasabanın hızlı internet savaşı!

Çoğumuz fiberoptik internet hayali kurarken; bu küçük kasaba hızlı internet için bakın neler yapıyor

Her şey hızlı internet için!

Ne yazık ki geniş bant internet Türkiye'nin her yerine henüz ulaşmış değil. Aslında bu sadece bizim sorunumuz değil. İngiltere'nin kuzey bölümünde yer alan yaklaşık 2100 nüfuslu Alston Moor adlı bir kasabanın sakinleri de aynı dertten muzdariptiler. Ama onlar bundan şikayet edip durmak yerine inisiyatifi ellerine aldılar ve kendi fiber optik kablolarını kendileri döşemeye karar verdiler.

Aslında her şey 2002 yılında, servis sağlayıcı firmaların kasabanın nüfusu çok küçük olduğu o bölgeye fiber optik internet bağlantısı getirmeyi reddetmesi ile başladı. Alston Moor sakinleri önce Cybermoor adlı bir grup kurarak tüm kasabaya kablosuz internet imkanı sağladılar. Ardından da daha önce tren yolu inşaatlarında çalışmış ve kablo döşemeyi bilen iki Alston Moor yerlisinin önerisi ile kendi fiber optik kablolarını kendileri döşemeyi önerdiler. Kasabada herkes elinden geldiği kadar bu çalışmaya yardımcı oldu. Kimileri malzemeler için para verdi, kimisi ise traktörünü kullandı.

Alston Moor'da çalışmalar halen devam ediyor. Kasabalılar yıl sonuna kadar 20Mbps hızındaki yeni internet bağlantılarına kavuşmuş olmayı hedefliyorlar. Newcastle şehri ile kurulacak bağlatının ardından ise bu hızın 100Mbps'e yükseltilmesi planlanıyor.

Okuyucu Yorumları