Şimdikilerden çok daha küçük olan modüler nükleer reaktörler geliyor

ABD, bugünkülerden çok daha küçük olacak, modüler nükleer reaktörlere yeşil ışık yaktı.

Küçük ve modüler nükleer reaktörler geliyor

ABD, ilk küçük modüler nükleer reaktör tasarımına yeşil ışık yakarak, devrim niteliğinde olan yeni bir güç kaynağı için umut verici bir adım attı.

Nükleer Düzenleme Komisyonu, Oregon merkezli bir reaktör şirketi olan NuScale'in tasarımını geçtiğimiz hafta onayladı. Bu onay, kamu kuruluşlarının yeni bir nükleer tesis inşa etmek için lisans başvurusunda bulunurken bu tür bir reaktörü seçmelerine olanak tanıyor. Tasarım, normal bir reaktörün yaklaşık üçte biri büyüklüğünde olacak ve her bir modül yaklaşık 50 megawatt güç üretebilecek.

NuScale modeli, küçük modüler reaktörler için tarihi bir ilk tasarım olmasının yanı sıra, ABD hükümeti tarafından şimdiye kadar yeşil ışık yakılan yedinci genel nükleer reaktör tasarımı. Nükleer enerji karbonsuz bir elektrik kaynağı ve yenilenebilir enerjinin devre dışı kaldığı zamanlarda değerli bir güç katkısı sağlayabilecek.

SMR olarak bilinen küçük modüler reaktörler, bir fabrikada üretilebilen ve daha sonra sahaya sevk edilebilen parçalardan oluşarak üretim sorunların bazılarını çözüyor ve daha az yer kaplamalarının yanı sıra inşa edilmelerini çok daha ucuz ve daha az zaman alıcı hale getiriyor.

Küçük modüler reaktör tasarımının tanıtılması, nükleer teknolojiyle ilgili bazı derin sorunları ve çevre hareketi içinde nükleerin gelecekteki rolüyle ilgili uzun süredir devam eden gerilimleri çözmeyebilir, ancak kesinlikle ufukta neler olabileceğine dair ilgi çekici bir işaret olarak görülüyor.